Полівці
Ах який же був проект. Червоний теребовлянський пісковик, присмак нео-готики, хороше місце. Зараз з колишнього костела зробили церкву, скапаривши вигляд споруди. Полівці, 15 березня 2014 р.
Połowce Полівці Полевцы, 15 березня 2014 р.

Близько 1 тис. жителів

До траси з Чорткова на Бучач - нещасних кілька кілометрів, далі по курсу Палашівка і Базар, але це все іррелевантне. Дорога в Полівці - кошмарна, капарна і жахлива. Такі дороги мати соромно. Кілька кілометрів вже краще пішки долати, бо автівки правда шкода.

Центр села (бюст Франка біля школи, могила борцям за волю України під охороною кам'яних стрільця та вусатого чи то козака, чи то кобзаря) проминаємо, нас цікавить один з полівецьких храмів - його буде видно ще на під'їздах до села, але потім він зникне з поля зору, вигулькнувши вже за приземкуватою церквою св. Миколи (1882).

Це було таки дуже гарно

Це колишній костел Непорочного Зачаття Діви Марії. Неоготика, причому дуже гармонійна, небанальна. Колись в Полівцях були-таки католики, з 1921 р. тут була сформована самостійна римо-католицька парафія

Храм виглядає маленьким фортом чогось більшого і прекраснішого, замком, що тримає оборону декоративними башточками і неоготичною дзвіницею-брамою - але це лише маска. Будівлю давно взяли в облогу страшні вороги - вода, час і байдужість. Споруду ще в 1990-х рр. віддали місцевим греко-католикам, а для тих головне не дбати про відповідність до задуму архітектора, а про те, аби якнайшвидше знищити всі "не наші", чужорідні архітектурні елементи. Звідси безглузда "шуба" на прегарному червоному теребовлянському пісковику, чужорідні куполи на баштах. Закрити природній камінь цементом? А шо, ну так же акуратніше. По-сільському. Так простіше, зрозуміліше, примітивніше. Вже понад 10 років "відроджують" святиню. Ох.

Перший костел в Полівцях було зведено у 1907 р. стараннями графа Владислава Скарбека Михайловського, але той храм сильно постраждав у Першу світову війну. Тож святиню відбудували вже у 1925 р. Чи не Лаврентія Дайчака був проект? Хоча, скоріше за все, автор був той самий, що і у костелу в Трибухівцях. (UPD: автором відбудови був чортківський архітектор Втужецький, автор костелів у Ридодубах і Білому Потоці, а також торгових рядів у Чорткові. Хто знає, може, й Трибухівці - його проект. Є ще версія, що автором відбудови був Броніслав Віктор). Там костел до цього часу тішить диким каменем фасаду. Тут...

Після Другої світової війни костел в Полівцях традиційно перетворили на колгоспний склад.

В Полівцях в 1938-44 рр. діяла охоронка (дитячий садочок на 28 дітей), якою опікувалися  сестри-служебниці. Не збереглася. 17 січня 1944 р. двох монашок (Анастасію Ізмаелу Бартош і Амелію Вітольду Борковську) було виселено з плебанії костелу, а потім убито.

Меморіальний центр села
бюст Івана Франка в селі Полівці на Чортківщині