Заболотівка
Стара дерев'яна церква в Заболотівці - як жебрачка біля багатшої родички. Поруч - велетенський мурований храм. 28 липня 2013 р.
Стара дерев'яна церква в Заболотівці - як жебрачка біля багатшої родички. Zabłotówka

Понад 600 жителів.

Її часом вважають найстарішою серед дерев'яних на Тернопільщині, датуючи фантастичним 1587 р. і згадуючи розбудову 1646-1648 рр. (це і є швидше за все датою будівництва) і добудову 1674 р. Її чомусь називають козацькою. Ми що, у Запоріжжі? Ні, ми в одному з наймальовничіших куточків Чортківщини - і арифметика тут в народу своя, інша, не така, як у вас.

Тут інші підрахунки. Звести в 1998 р. мегаломанську махіну Троїцької церкви, яку видно за 5 км від села - на це кошти є. Обнести цей недоцільний в невеликому селі храм добротним парканом - теж є. Привести до ладу ЄДИНЕ, що може привести в Заболотівку туриста (стару церкву) і чим мала б пишатися громада - немає. Тріщини в дерев'яних стінах, вростання святині в землю, покоцана життям бляха на даху церквиці - це є. Грошей на порятунок - немає. Все на новобуд пішло. Навіть на дорогу до храмів вже не вистачило.

Парох у Заболотівці - людина нерозумна і нелогічна. Гонору в заболотівчан - так, неначе не подоляки, а найщиріші галичани десь з-під Самбора. На чорта ці понти зі храмом-хмарочосом, якщо ні доріг, ні порядку? Ну добре, якщо вже гонор - то йдіть до кінця. Нащо ж клянчите у пресі копієчку на ремонт? (нащо при клянченні ще й прибріхуєте, приписуючи церквиці аж 700 років, не питаю - університетів тут не закінчували).

Архітектор Богдан Дудяк, автор цього Троїцького космодрому, зробив свою роботу як зміг. Хоче маленьке село великий храм - ось вам. В 2007 р. храмину розписав Михайло Николайчук. З новою церквою питань мало, все відомо. Зі старою складніше, бо і дати заснування стрибають від 1584 р. до 1648 р., і реконструкції мали б бути і після 1674-го - і до 1950-х (саме тоді ґонт замінили на бляху). Відомо, що іконостас з темперними іконами поновлювали у 1890 р. Є й легенда: начебто церквицю в Заболотівку принесла течія Серету з улашковецького монастиря

Римо-католицька капличка (1911) біля Всіх-зараз-обійму-Ісуса (2008, скульптор Ю.Савка) зараз виконує роль простої придорожньої каплиці біля школи. Теж біля школи, але з іншого боку - гранітний бюст Романа Шухевича (скульптор Богдан Дячук). Це Шухевич № 3 - перші два пам'ятника командиру УПА були відкриті у Тюдові та Княгиничах (Прикарпаття). Саме в Заболотовці з травня по серпень 1945 р. був командний пункт Р.Шухевича. Школа теж носить ім'я Шухевича. Крім криївки легендарного командира у селі було ще п'ять інших, в одній з таких криївок навіть працювала друкарня.

Збереглися хрести на відміну панщини та до 400-ліття Берестейської унії.

В селі все ще живі традиції маланкування - ось це тішить. Сяк-так жевріють народні промисли - кілька заболотівських сімей все ще вміє виготовляти щітки з осоки і трави для побілки.

Це ж Тернопільщина
Це ж Тернопільщина. І полетів