Нагірянка
Yagelnytsa castle in Nahirianka. Насправді Ягільницький замок розташований у сусідній Нагірянці.

Селище на сусідньому від Ягільниці пагорбі річки Черкаски.

Плутано і страшно

Спотворена ремонтом церква у Нагірянці

Так - на думку місцевих - виглядають дерев'яні храми

Фактично замок в Ягільниці розташований саме на території смт Нагірянка. Бо вона вища, і вже тому важливіша, крутіша і класніша. Це вже з назви зрозуміло - де та Ягільниця внизу, і де ми.

І Ягільницький кінний завод - він теж у Нагірянці. Притому до Нагірянки приєднані адміністративно село Хом'яківка та хутір Марилівка, а от прилипла, припаяна, старовинна Ягільниця - вона окремий організм. Плутанина виходить страшна, тому поглиблювати її, повторюючи тут історію замку у Ягільниці, ми не будемо. Страшна плутанина заслуговує на страшні картинки, а такі у Нагірянці зробити дуже просто, варто лише подивитися, на яке капарство місцеві автокефали перетворили колись дерев'яну і колись хатнього типу Успенську церкву у селищі.

Вона у центрі, на невеликому підвищенні напроти автобусної зупинки і залишків фабрики-замку. На-Нагірянка фактично, вище за всіх інших. Вона страшна на цьому природньому троні. Вона королева несмаку. На Чортківщині, певно, вона найпотворніша.

Малоцікава зовні колись дерев'яна Успенська церква датується XVII ст., але побачити цю архаїку неозброєним оком  і помацати неозброєними пилкою чи ще якимись інструментами для знищення руками це неможливо. Кожні сім років кожна клітинка людського тіла змінюється повністю. Той, кого ви не бачили сім років, вже абсолютно з інших атомів зроблений. Нагорянська церква теж пройшла повну зміну на атомарному рівні. Ті, хто ходили повз неї ще 30 років тому, церкву б не впізнали: зараз це виставка досягнень будівельних технік крізь призму селянського розуміння краси. Бляха, "шуба", вагонка, тротуарна плитка, пластикові квіти, дешеві гіпсові статуї і цвинтарні пам'ятники, підлаштовані під хресну дорогу. В покері це б називалось "роял флеш". Не вистачає хіба ондуліну, але варто зачекати, може, знайдуть, куди подіти і його.

Скромний колись храм було перевезено з Карпат в страшний для Поділля 1672 рік. Перша перебудова мала місце ще в 1782 р. В ХІХ ст. з'явилося дві прибудови, цілісна, нехай і скромна гармонія була вже порушена. Храм почав перетворюватися на покруча - так розростаються в різні боки приватні будинки у містах. Тісно, хочеться відхопити під себе ще кілька квадратних метрів, і ще, і ще.

Після ремонту 1989 р. будь-який натяк на старовину покинув ці стіни. Низ обмуровано, до первісного об'єму добудовано якусь сільську веранду, храм в сайдингу, верхи в блясі. Заключним акордом кошмару є пластикові квіти, понатикані навколо дверей святині. Тьху.

Не думайте, що я перебільшую:

Скапарена Успенська церква у селищі Нагірянка