Біла
3 березня 2009 року. Ніяких дерев'яних храмів.

3 км від Чорткова. До вокзалу, потім через переїзд, невеличкий лісок - і на місці. Вказівник чомусь пише не "БІЛА", а "БІЛЕ". Під 4 тисячі населення. Відоме з 1442 р. як Біле Велике.

Раз на годину сюди ходить міський бусик, але можна й пішки, як я (якщо є причина туди топати, звичайно). Я-то шукала обіцяну каталогом існуючих дерев'яних церквів Василя Слободяна дерев'яну Воздвиженську церкву з XVIII ст.

Так от, дерев'яної церкви немає. Є дві муровані, діючі  (православна церква Різдва з 1903 р. та щойно зведений греко-католицький храм), кілька капличок, фігура - і мурований скромний костелик з 1903 р. (використовується як склад). Дерев'яна церквиця, що з 1742 р. стояла вже аж за селом, була розібрана ще в радянські часи (в 1962 р.). Ще один дерев'яний храм з 1732 р. було в 1934 р. перевезено до Тудорова на Гусятинщині.

А унікальний за станом збереження комплекс городищ VI-ХІІІ ст. мене навряд чи зацікавить: я не знавець археології.

3 березня 2009 р.
Biała (rejon czortkowski) بيلا، تيرنوبيلسكا