Надиби
В колишньому палаці Тхуржницьких зараз Преображенський жіночий монастир студійського уставу. 5 серпня 2011 р.
Надиби. В колишньому палаці Тхуржницьких зараз Преображенський жіночий монастир студійського уставу

Карта.

1,2 т.ж. В 1896 р.  жителів нараховувалось 694 людини.

Перша письмова згадка про село - начебто за 1125 рік (так сказано на сайті райради. але я чомусь в таких літописних датах сумніваюся). Польські джерела пишуть про 1446 рік.

День села - 28 серпня.

Літом 2005 року два моїх добрих приятеля, два Ігоря, колесили Старосамбірщиною від села до села - і знайшли симпатичний палац. Закинутий, напівзруйнований, але симпатичний. Так я отримала фоту, зроблену мобільним телефоном, і чергову зарубку для майбутнього маршруту. За шість років зарубка не поблякла  :о).

Отже, Надиби, черговий доказ верховенства Старосамбірщини в моєму рейтингу районів Львівщини. Хоча це й Стиаросамбірський район. їхати сюди зручніше (і ближче) з Самбора. Бусики відправляються від маленької станції біля самбірського базару (це самий центр міста), проїзд у серпні 2011 р. коштував 3,75 гривні (кінцева зупинка маршруту - Сусідовичі). Дорога до села - ну що вам розказувати, Старосамбірський і Самбірський райони хорошими трасами ніколи не відрізнялися. Дорога погана, до Воютичів встигнете проклясти всіх дорожніх працівників України поіменно. Біля чепурного костелу в Воютичах - перестарілий вказівник на Надиби, їхати туди лишилося 2 км. До Самбора - всього десяток кілометрів (до рідного селу Старого Самбора - всі 22 км). Є залізнична станція - отже, можна поїздом, є річка Стрв'яж - отже, якщо ви качка, ви можете подорожувати сюди вплав.

З історії мені нічого особливо розказати: В XVIII ст. Надиби - власність графа Леона Стадницького, взірцевого господарника. Стадницький заклав у селі гарну охмелярню за взірцем тогочасних чеських аналогів (я не впевнена, що чітко уявляю собі, що таке охмелярня). Може, саме її зафіксував у 2005 році Ігор Скальський?

Цього вже або нема, або я не знайшла
Оранжерея (?) в Надибах, фото Ігоря Скальського

Наприкінці ХІХ ст. село належало Тхужницьким (Tchórznickі - досить поширене у Польщі прізвище, Крисюки по-українськи). Про палац розпитувала місцевого жителя років 60-ти - худорлявого, з розумними очима. Прізвище власника палацу він назвав відразу - і, як потім з'ясувалося, безпомилково. (В польському інеті зустрічала згадки про те, що палац належав Шептицьким, не знаю, на яких це базується джерелах). Розповів, що у палаці певний час була школа, потім - сільська контора, потім він стояв безхозний, перетворюючись на руїну. Ну а останні роки у колишньому маєтку оселилися монашки-студитки. Тхужницькі мали приватну каплицю (зараз це помираюча споруда ФАПу і пошти, вгадати у ній сакральну будівлю важко, але все ще можна). Інформації про палац у Романа Афтаназі немає, на око це початок ХХ століття (або самий-самий кінець ХІХ-го). Гарні ковані деталі все ще прикрашають споруду, хоча видно, що своє от-от відживуть - і буде їх шкода. Монашки вже змінили образ будівлі, вгативши навіщось бордюр з силікатної цегли, він псує образ нещасного палацу.

Навколо палацу (ліплення, дерев'яний кутовий балкон, еклектика, гармонійність) - залишки парку. Трапляються по-справжньому старі і великі дерева. Ближче до дороги - ще одна стара кам'яниця під черепицею і з кованими деталями ґанку. Ймовірно, будинок управляючого або господарські якісь приміщення. Зараз - житловий дім.

Ще одна стара споруда під черепицею помирає через дорогу від парку з палацем.

З храмів села маємо два: щойнозведену (ну майже щойно - у 2005 р.) канаркову церкву студитів біля пагорба з палацем (палац ви з дороги не побачите, він ховається за старими парковими деревами).

Більш давній храм Надибів викликає спазми чогось, що можна вважати душею: здогадатись, що церквиця на ще одному пагорбі неподалік від центру села була колись дерев'яною і безверхою рішуче неможливо. Царство вагонки і бидло-смаку (ну бо ж віддали православним...). Ще більш дивно і образливо робиться, коли дізнаєшся, що чудо в вагонці - пам'ятка національного значення (!). Успенську тризрубну безверху церкву звели ще у 1732 р. Верхи додали буквально нещодавно - на світлинах 2005 року храм стоїть ще з капарною маленькою цибулинкою на даху. Зараз... Ну самі бачите. Треба чималу уяву, щоб побачити під дешевими сучасними будматеріалами стареньку святиню: з маленьким прямокутним бабинцем, з граненим п'ятистінним зрубом на сході, з стрімкими двоскатними дахами... Де вже та стрімкість, селянам краса і автентика не потрібні. Як і опасання, здавалося б, найкорисніша річ - і дощ під ними пересидиш, і спеку, і хуртовину. Немає вже опасання, сліду не лишилося. Коробка коробкою. Цікаво, що сталося з рукописним Євангелієм (його здагує візітація за 1732 рік - за нею і датують церкву, до речі), яке довгий час зберігалося в святині, чи пережило воно світові війни?

"Словник географічний королівства Польського" повідомляє, що наприкінці ХІХ ст. в Надибах крім двору були також горільня і корчма "Буди" (хороша ідея назви для власників місцевого генделика, якщо такий є). Збереглися фільваркові споруди з огорожею.

І знову палац в Надибах:

Палац Тхужницьких, ще раз :о)