Стеблівка
Обгорілий остов церкви у Стеблівці не покинули, а законсервували.
Раритетний кадр: церква у Салдобоші (Стеблівці) на початку ХХ ст. З архіву Пам'яткового уряду Словаччини.
Szaldobos. Раритетний кадр: церква у Салдобоші (Стеблівці) на початку ХХ ст.

Понад 2 тис. жителів

Ось така вона була на початку ХХ століття - Богородицька церква в Салдобосі (Сальдобоші, сучасній Стеблівці), збудована в 1643 році, перебудована в 1797 р. Згоріла в 1994 р., кажуть - від потрапляння блискавки. Громовідвід зі своїм завданням не впорався.Найбільше постраждав бабинець, вівтар зачепило менше. Навіть прості дерев'яні поховальні хрести, традиційно (для Закарпаття традиційно) прибиті на зовнішніх стінах святині, частково вціліли.

Оплакували храм ледь не рік всім селом. Півтора десятиліття від колишньої красуні лишався лише сяк-так збережений зруб без дзвіниці.

В 2010 р. почалася громадська акція з порятунку згорілої церкви в Стеблівці. Ініціатори відродження церкви: Баняс Юрій Олексійович, вчитель, художник, митець; Ігнат Василь Михайлович, Лукач Василь Михайлович, Берец Володимир Антонович, підприємці; Лукач Василь Петрович - вчитель математики, колишній директор школи.

Ескізно-конструктивне вирішення збереження пам'ятки розробило приватне підприємство "Архітектура&К" (Хуст): керівник Путрашик Тетяна Вікторівна, головний архітектор Орос Василь Васильович, головний інженер Довгань Петро Семенович, виконавці: Фречка Василь Васильович та Баняс Ярослав Володимирович.

Влаштована тимчасова покрівля. Пам'ятка законсервована - і, може, колись повернеться у всій крас, а не буде як зараз церквою Шредінгера.

Цей контраст старої обгорілої деревини і нового зрубу, понівечених вогнем хрестів - і тих, котрі полум'я своїм гарячим язиком не облизало - дуже сильні враження від села. Напевно, храм таки колись відродиться. Бо його люблять. Всім нам, і людям, і пам'яткам, треба лише, щоб нас хтось любив.

Стара хата, новий храм

Стеблівка. Стара хата, новий храм
Стеблівка. Хрести-погорільці.

Старі листівки
Стеблівка. Стара листівка з видом церкви
Хата в Салдобоші (Стеблівці). Стара листівка
Салдобош (Стеблівка) у 1925 р.
Салдобош (Стеблівка) у 1925 р. З чеської книги  "Umění Československého lidu. 192 reprodukce typických staveb, rezeb, maleb, prací umeleckého remesla..."
Загальний вигляд храму
Загальний вигляд храму, що згорів