Хуст
Фото з архівів журналу LIFE
Khust. LIFE photo archive
Замкова гора. 19.08.04

Map in English

Розклад руху міжміських автобусів по станції Хуст (автовокзал знаходиться поруч з залізничною станцією, при ньому працюють кімнати відпочинку і кафе).

Хуст — райцентр в центрально-південній частині області.

112 км від Ужгорода. Населення – 28,5 тис. чоловік.

В місці, де річка Ріка вливається в свою старшу сестру Тису, біля підніжжя конусоподібної гори, на вершині якої височать руїни старого замку, розкинулось самобутнє і дуже приємне місто Хуст. Шарм провінції доповнює абсолютно столичного розмаху факт: саме в Хусті в1939 році було проголошено незалежну державу — Карпатську Україну. Столиця країни — місто Хуст. Президент — Августин Волошин.

Столичне місто Хуст

У 1939 р. Закарпаття було складовою частиною Чехословацької республіки. Після Мюнхенської змови, коли Німеччина і Угорщина окупували Чехословаччину, закарпатці проголосили незалежність своєї території.

15 березня 1939 року було оголошено про створення Української держави. В той самий момент поблизу міста, на Красному Полі йшов нерівний бій між захисниками молодої держави і угорськими загонами. Кілька сотень студентів і гімназистів, які відбили зброю у чеського батальйону, протистояли не лише танковим і моторизованим частинам нападників, а й авіації. Противники, що не чекали такого опору, в люті вчинили криваву різню. За свідченнями жителів міста, угорці катували не тільки живих і поранених, але й мертвих. Після цього трупи скидалися до Тиси.

Зараз на Красному Полі насипана могила-кенотаф, а у Хусті про ці події нагадують меморіальні дошки.

Легенди про походження назви Хуст

18/08/04 Castle of Huszt

Невідомо, коли зародилося місто — та сталося це понад 900 років тому. В таких випадках хронологію заміняють легенди.

За одною з них, якось чорт захотів вискочити з пекла, на землю повернутися. З розгону пробив головою землю посеред гарної рівнини. Весь вибрався, але не зміг витягнути на поверхню китицю від хвоста. Хоч як старався та тягнув — не виходило! Земля вздибилась горами, а хвіст застряг — і все. Закричав чорт від болю на весь світ: «Йой, мій хвуст-хвуст-хвуст!», і покотилася долиною луна: «Хуст-Хуст-Хуст». Тепер на місці, де з пекла вибрався нечистий, стоїть гора, а місто навколо гори називається Хустом.

За найпопулярнішою версією, місто названо по імені воєводи, що правив околицями в прадавні часи. Мав він дружину та дітей, сина Андрія та доньку. В обох були на плечі однакові родимки. Якось, поки воєвода був у горах, на замок напали татари, вбили дружину, забрали в неволю Андрія, а донька заховалася — і врятувалася. В невтішному горі Хуст пообіцяв собі, що скарає на горло кожного татарина, якого зустріне.

Поки роки йшли і дочка воєводи перетворювалася на справжню красуню, Андрія зауважив сам хан і зробив своїм охоронцем. Старий невільник з Закарпаття умовив юнака втекти на батьківщину — і он вже попереду Хустський замок, та сили покинули старого, він помер. А з лісу вибігла перелякана дівчина, за якою гнався ведмідь. Андрій кинувся рятувати її, оголилося плече — і юнка зрозуміла, що перед нею рідний брат. Коли воїни Хуста побачили, що юна княгиня обіймається з людиною в татарському вбранні, вони схопили юнака і відрубали йому голову. Коли воєвода під’їхав на місце страти, він у розпачі кинувся на меч. Кров сина і батька змішалася і почервонила скелю. Тепер народ називає її Червоною. Скеля піднімається поблизу міста з боку Виноградового.

За третім переказом, Хуст походить від слова «хустка». Начебто колись вартові передавали один одному сигнали небезпеки, розмахуючи червоною хустиною.

Є ще одна версія: начебто місто було розташоване в густих лісах. Хуст – від «густий».

Поговоримо про історію

Castle gate in Khust

Все почалось з будування на Замковій горі дерев'яного укріплення, яке згодом замінили кам’яним (1090-1191).

Зараз руїни замку ледь проглядають через крони дерев, а колись місцева фортеця славилася своєю неприступністю — і її добре було помітно на незалісненому схилі.

В 1242 році ординці зруйнували замок, та твердиню швидко відновили. В твердині стояв королівський гарнізон під приводом коменданта фортеці. Головним призначенням форпосту був контроль над соляними караванами по Тисі. Не дарма ще в кінці XIV ст. власник замку, Іоанн перені, повчав сина: «Сіль без Хуста, а Хуст без солі не варті нічого».

Після 1526 р. замок, як і місто, перейшов до Трансільванського князівства. У 1577 р. форпост був реконструйований та зміцнений. Коли в 1660 р. турецьке військо увійшло в Мараморощину, яничари не насмілилися брати Хуст, а відправили в замок делегацію, у складі котрої був мандрівник і автор багатотомної «Книги подорожей» Евлія Челебі. Він порівняв Хустську фортецю з твердинею Іскандер, бо «висота її башт сягає небес».

У 1709 р. у фортеці відбувся загальнотрансільванський сейм прибічників князя Ференца ІІ Ракоці.

Замок складався з верхнього та нижнього дворів. На верхньому містилися житлові будинки, господарські споруди (серед яких, подейкують, була навіть корчма) і колодязь глибиною 160 м (!). Кажуть, до води докопати так і не вдалося — тому на нижньому замку, окрім житлових споруд, казематів, тюрми та церкви містилися великі резервуари для води. Мав замок ще й конюшні, кузню, пекарню та кухню. А за іншими переказами, через зберігання у замку солі вода була занадто солоною — і в захисників Хуста випадали зуби.

Дорога-серпантин і сьогодні веде до в’їздної брами та сусідньої башти-захабу. Ці дві частини замку були поєднані вузьким проходом, що в разі потреби перетворювався на мишоловку для ворога, який знаходився під прицілом з усіх сторін.

Pyramide at castle hill

Ще одна в’їздна брама охороняла внутрішню частину замку. Перед нею було викопано рів глибиною в 8,5 м, через який вів перекидний міст. На стінах внутрішнього замку стояла найбільша гармата форпосту, яка щоранку сповіщала пострілом про прихід нового дня. Порох зберігався в двох місцях: у підвалах кілеподібній вежі Фердинанда І (1554) біля внутрішньої брами та у Бубновій вежі в північно-західному куті замку. Під час великої бурі 3 липня 1766 р. в замок тричі влучали блискавки. Після першого удару запалав дах фортеці, а третій влучив у порохівню. Вибух наніс фортеці істотні пошкодження. У 1776 р. його покинув королівський гарнізон. З каміння замку споруджено кілька установ міста, воно ж пішло на спорудження католицького костелу.

Не варто випробовувати на міцність своїх чотириколісних друзів, намагаючись добратися на вершину Замкової гори автомобілем (хоча так, неодноразово чула про те, як знайомі власники уазиків та джипів забиралися на замкову гору на колесах). Але все-таки - не варто.

Як не варто зрізати шлях, помітивши тоненькі стежинки, що збігають від замку униз. заплутаєтесь точно. я так двічі плутала - в 2004 і в 2007 рр. :о)

Крутий серпантин, обігнувши гору, має приблизно на півдорозі до замку, біля цвинтаря «карман», де варто залишити машину, щоб продовжити подорож пішки. За переказами, на цьому місці колись знаходилася вартова башта, від якої у замок вів підземний хід.

На фото поруч видно монумент-піраміду, яка розташована біля підніжжя замкової гори. На ній цифри "1915". Зрозуміло, що увічнює події Перщої світової війни.

Опришок Іван Пинтя

Old castle in Khust

Фольклор запам’ятовує історію по-своєму. Замість випадку з блискавкою, народ розповідав про опришка-велета Івана Пинтю з Велятина. Народний месник «мав зуб» на Хуст ще з тих часів, як сидів у замкових підземеллях. Він з дерев’яноі колоди видовбав гармату та встановив її на горі Чабрин, а потім вистрілив по Хустському замку. Від першого пострілу пробився дах фортеці, від другого вона розвалилася.

Насправді реальний ватажок Пинтя та його загін з 66 опришків діяли за півстоліття до громовиці, що знищила замок: у 1703-1704 рр. Найбільшим «подвигом» загону було взяття міста Косова на Прикарпатті.

Останній бойовий виступ Хустського гарнізону стався в 1717 р., коли солдати самі атакували 12-тисячну татарську орду поблизу Вишкова. Орда перебила понад 300 дітей та жінок Вишкова, які заховалися у місцевій церкві — і поплатилася за жорстокість. В урочищі Стримтура загинуло понад 6 000 татарів, було звільнено 7 000 невільників, яких гнали в Крим, захоплена велика здобич та табун з 8 000 коней.

Лютеранський храм св. Єлизавети

Khust. St. Elizabeth's Church
2007

Його гострий шпиль чудово видно з Замкової гори. Це другий, після замку, релікт минувщини у Хусті. Симпатична святиня розташована на жвавому перехресті в центрі міста (вул. Жовтяна, 45), але відділена від гамірної вулиці високою мурованою огорожею.

Пізньоготичний храм звели у XIV-XV ст., а про його оборонний характер нагадує кам’яний мур навколо. В процесі реставрації 2005 р., коли на вежі храму з’явилися ошатні башточки, в інтер’єрах було знайдено цікаві фрески XV ст, що зображують лицарів у обладунках. На жаль, роздивитися розписи заважає балкон хорів. Так що маємо ноги окремо, голови окремо. Ну, теж цікаво.

Трохи далі розташований римо-католицький костел св. Анни (XVIII ст., вул. 24 Жовтня, 40), зведений з каміння зруйнованого замку. Час на годиннику, встановленому на його вежі, відрізнятиметься від того, який показує ваш циферблат: як і в Береговому, більшість жителів міста живуть за своїм, «закарпатським» часом.

Прогулянка містом познайомить з діючою синагогою (ХІХ ст., площа Незалежності, 11). Непоказна зовні, зсередини споруда вражає прекрасними настінними розписами. Синагога відновила свою роботу у 2000 р.

Так званий «чеський квартал» поруч з ЗОШ № 1 заведе вас з України на вуличку якогось центральноєвропейського містечка. Квартал будиночків під червоними черепичними дахами зведений на початку ХХ ст.. чехами-колоністами. В радянські часи місто славилося капелюхами виробництва місцевої фетрової фабрики, які носили навіть генсеки.

Де зупинитися

Khust Castle, the Dracula's nest

• Туркомплекс «Нарцис» розташувався біля підніжжя Замкової гори (вул. Сливова, 38, тф.: (03142) 43170). Звідси до руїн фортеці зовсім недалеко. Нещодавно відремонтовані чисті номери (одномісний 50 грн, двомісний 65 грн Увага! всі ціни подані станом на 2007 рік). Розрахований на 200 чоловік.

• Готель «Урожай» розташований поруч з «Нарцисом» (вул. Сливова, 36, тф. (03142) 55001, (097) 9883772). Ночівля на одного обійдеться від 15 грн в чотиримісному номері до 140 грн в люксі. При готелі є кафе.

• Кімнати відпочинку при місцевому автовокзалі по вул.. І.Франко – дешево і дуже сердито. Дво- і тримісні номери зі зручностями та без, середня вартість ночівлі – 50 грн з особи.

• Напроти автовокзалу розмістився готель «Атлант» (тф. (03142) 45318, (067) 7099286). При готелі працює ресторан і сауна. Вартість проживання – 140-180 грн.

• Трохи далі по тій самій вулиці – мотель «Карпати» (вул. І. Франко, 93, тф. (03142) 23450). При мотелі працюють магазин та кафе.

• Найпафосніший готельно-ресторанний комплекс міста – «Ренесанс» в самому центрі Хуста, поруч з центральним універмагом (вул. Карпатська Січ, 20, тф.: (03142) 43360, (050) 6634020). Готель відкрили в 2007 р., має 8 номерів, з яких 2 – класа напів-люкс (вартість проживання 240-300 грн). Сніданок включено у вартість проживання.

• Готельний комплекс «Ріка» (вул. Волошина, 131а, тф. (03142) 43531) має 17 номерів підвищеної комфортності, кафе-бар, тенісний корт.

Долина нарцисів

Chust. Zamek

Класне місто Хуст, і замок там класний, і костел чудовий, і атмосфера приємна. Добре тут і влітку, і навесні, і взимку (напевно. Так собі думаю. Бо взимку ще не бувала :о)).

Та найвідомішим місцем Хустщини залишається все-таки не замок, а Долина Нарцисів поблизу села Кіреші (5 км на північ від Хуста).

Карта

Щороку в середині травня тут, на висоті близько 200 м над рівнем моря, велике поділене на квадрати поле перетворюється на ароматний білий килим. Саме в цей час сюди спішать туристи з усієї України та інших країн, тому подбати про готель варто заздалегідь. В пік цвітіння нарцису вузьколистого (Narcissus angustifolius) на поле приїжджає до тисячі відвідувачів у день.

Вхід на поле платний. Охоронці уважно слідкують, щоб жодна квітка не постраждала: штраф за зірваний нарцис — понад 100 гривень. (Але скажемо по-правді, міні-браконьєрів вдосталь і серед інтелігентних з виду туристів). Як правило, квіти розквітають не раніше 9-10 травня, аномально рано, щоправда. вони квітли в 2009 році: білі пахучі нарциси з'явилися вже в перші травневі дні.

Площа унікального ботанічного заповіднику становить 257 га, з них нарцисові поляни займають 170 га. Це найбільший об’єкт такого типу в Європі.

За переказом, жителі Хуста набивали нарцисами подушки ординців, що захопили замок, видаючи це за знак покори і пошани. Та той, хто засне на нарцисах, більше не прокинеться: ця квітка отруйна.

Оце так видно замок!
Раніше замок в Хусті непогано проглядався знизу