Гатчіна. Пріорат
Пріорат в липні 2008 р. - і за століття до того.
Пріорат в липні 2008 р. -
і за століття до того.

Де це? Ленінградська область, місто Гатчіна, за 41 км від Санкт-Петербургу.

Як добратися? З Павловського вокзалу йдуть рейсові автобуси (вартість 55 крб). З Санкт-Петербургу від станції "Московська" курсують маршрутки (вартість 60 крб). Можна добиратися також електричками.

Цей симпатичний палац з баштою - єдиний в світі замок з землі і глини. Жодного камінця, цеглинки чи дошки. Лише глина і земля. Щоправда, цеглинки таки є, але земляні. З них зведені перекриття, кухня, що вбудована в пагорб поруч, огорожа комплексу. Причому ані час, ані війни палац не пошкодили. Уявляєте? Мені от до цього часу важко це зрозуміти.

Знаходиться це диво неподалік гатчінської площі Rоннетабля, на березі великого Чорного (Пріоратського) ставу. Звів його на замовлення імператора Павла І в 1788 р. архітектор, музикант та художник М.Львов. Споруда мала слугувати штаб-квартирою пріору Мальтійського орнеду, та мальтійські лицарі так тут ані разу й не побували. Тому замочок використовували як службові приміщення та для житла співаків палацової капели.

Картинки:

За століття нічого майже не змінилося. Поблизу Пріоратстького палацу, по вул. Чкалова, розташований новий готель "Пріорат" на 7 номерів. Вартість двомісного номеру 2 300 крб.

Вечір 5 липня 2008 року: