Коломна. Кремль.
13 липня 2008 року. Перший приїзд в Коломну. Яскраво.
13 липня 2008 року. Перший приїзд в Коломну.
Позаду мене - Троїцька, головна брама Коломенського кремля.

Молодший брат московського кремля.

Якщо б я могла давати іншим рекомендації щодо того, що саме варто побачити в Росії туристу, я б наполегливо, просто нахабно рекламувала б відвідати саме Коломну. Яскраво - що нехарактерно для Росії, взагалі-то. Цікаво - в місті реально є на що витратити кілька годин, а то й кілька днів. Поруч зі столицею - а тому тут чудове сполучення з Москвою. А ще на території кремля є кілька чудових кафе з непоганою кухнею і досить демократичними цінами. Теж корисна штука. :о)

Де це: приблизно в 116 км від Москви. Коломна - чималий райцентр Московської області, знайдете. :о)

Що це: мальовниче яскраве місто з купою пам'яток, найзначнішою з яких є, безумовно, місцевий кремль.

Дякую Петтіфоггеру відразу за ДВІ прекрасні поїздки в це яскраве місто.

Коломенський Кремль. Довідка. :о)

Головною історико-культурною пам'яткою Коломни є кремль (XVІ-ХІХ).

Нехай комплекс зберігся до наших часів не повністю, та фрагменти, що все ще піднімаються над Москвою-рікою, вражають.

Великого московського князя Василія ІІІ підштовхнули до зміцнення Коломни нескінченні татарські набіги в XV-XVI ст. - і особливо спустошливий напад армії Мехмеда І Гірея в 1521 р.

В цьому місті на південний схід від Москви укріплення вже були — але застарілі, дерев'яно-земляні. З 25 травня 1525 по 1531 рр. (неймовірно швидкими як на ті часи темпами!) майстри зводили з каменю та цегли могутнього охоронця Коломни. За однією з версій, процесом керували італійські архітектори Великий та Малий Алевізи, автори башт та стін Московського кремля. Адже обидва комплекси є схожими за своєю площею (в Коломні це 24 га, в Москві 28 га), довжиною та товщиною стін, кількістю башт тощо.

Всього в Коломні нараховувалося 17 башт, з них чотири були проїздними (до наших часів збереглося сім башт), а довжина стін складала 1 938 м. Висота мурів сягала 18-21 м, їх товщина — 3-4,5 м. В будівельних роботах брали участь міщани та жителів навколишніх сіл. Мури піднялися по зовнішньому периметру стін давніших укріплень.

За планом коломенський кремль нагадував овал (до наших днів збереглося далеко не все від комплексу). Стіни мали машикулі, характерні для італійських фортець - і ось ці типово веронські "ластівчині хвости", схожі на московські. Башти та брами кремля з'єднувались між собою різноманітними ходами й галереями.

Брами, зрозуміло, мали свої назви. Головною вважалася збережена до нашого часу двоярусна П'ятницька (висота 29 м), яка виходила на шлях на Володимир. На брамі було встановлено так званий “всполошний” дзвін, який сповіщав про наближення неприятелів. Міська легенда стверджує, що під П'ятницькою брамою дотепер зберігається клад, залишений тут брюнетистою польською шляхтянкою та московською царицею Мариною Мнішек.

Іванівська брама вважалася другою за значимістю і піднімалася на 35 м у висоту. Браму розібрали в ХІХ ст., як і Косу та Водяну брами (як віиглядала Іванівська брама, можна побачити поруч в галереї). В пряслах стін знаходилося ще дві брами: Михайлівська та Георгіївська.

Зі збережених башт кремля чи не найгарнішою і вже точно найвідомішою є 31-метрова Коломенська, вона ж Маринкіна - бо названа на честь вже згаданої Марини Мнішек. Башта стоїть поблизу річки Коломенки. Вона нараховує вісім поверхів, має 27 бійниць, а її верхня частина прикрашена фігурним білокам'яним поясом, що нагадує корону. За переказами, в 1611 р. ув'язнена в башті дружина Лжедмитрія, польська шляхтянка Марина Мнішек, покинула вежу, перетворившись на сороку. За менш істеричною версією, нещасна польська бранка померла тут в ув'язненні.

З півночі та північного заходу кремль охороняли Коломенка та Москва-ріка, з інших боків комплекс обнесли глибоким ровом, який вимостили білим каменем. Спеціалісти з фортифікації відносять коломенські укріплення до т.з. полігональних фортець, тобто укріплень, що розраховані на оборону з усіх сторін. Протягом XVI ст. ворогам не вдалося взяти коломенський кремль ані разу! Навіть коли в жовтні 1606 р. Коломну взяли війська Івана Болотникова, кремль продовжував оборонятися. Та станом на середину XVII ст. Коломна втрачає своє військово-оборонне значення: кордони Московської держави на той час розширилися. Кремль починає руйнуватися, а у XVIII ст. його частково розбирають. Лише наказ Миколи І в 1826 р. припинив руйнацію коломенського кремля. першу спробу відреставрувати комплекс було зроблено в ІІ половині ХІХ ст.

Кремль оточений водою.

На Соборній площі кремля (не знайти її неможливо) зберігся храмовий комплекс, що включає в себе білокам'яний п'ятиверхий Успенський кафедральний собор (1672-1682), цегляну дзвіницю (1692), яка вважається НАЙБІЛЬШОЮ шатровою дзвіницею Росії (а Росія - країна, сповнена шатрових дзвіниць:)), та теплий собор Тихвинської ікони Богоматері (1776, перебудований в нео-руському стилі в 1861 р.). Неподалік соборів, на площі - найсправжнісінька школа, діюча 9але ж не влітку). Можна позаздрити дітлашні, що навчається в такому оточенні. Біля школи - нещодавно встановлений пам'ятник солунським братам Кирилу та Мефодію. Туристи його вже цілковито обжили і з задоволенням клацаються на фоні двох болгарів-просвітителів.

На багатьох ошатних, неначе в мереживо вбраних дерев'яних будиночках кремля - меморіальні дошки. Он особнячок на Соборній площі. Виходячи з пам'ятної плити, сюди до рідної сестри та зятя в 1910-ті роки навідувався великий російський письменник Іван Купрін. ще одна дошка повідомляє, що конкретно ось ця кремлівська вулиця названа на честь Героя СРСР Костянтина Костянтиновича Ісаєва, навіюючи асоціації з шпигунсько-радянським кінематографом.

По вул. Успенській, 28, вже майже біля самої П'ятницької брами, - жовтий будиночок з мезоніном, стара дворянська садиба в стилі провінційного російського ампіра. Це будинок Лукомнікових, давнього дворянського коломенського роду. Будинок досить скромний - типовий проект ще тих часів, але меморіальна дошка заставляє придивитися до споруди.

"День 16 липня 1936 р. Анна Ахматова провела в Коломні". Поет була тут дуже недовго, але місто їй сподобалося - а на фоні садиби Лукомнікових Ахматова сфотографувалася. Сидячи на траві, в світлій літній сукні та хустинці на голові.

До речі, навколо туристсько-привабливої П'ятницької брами - такий шанхай розвалюх, старих сараїв і якихось руїн, з епічними дикими котами, заіржавілими мотоциклами та нікому не потрібними коробками, що в браму і кремль чомусь відразу віриш: ні, це не муляж, це дійсно старі стіни. Проте, й без бардака поруч в це теж повірити просто: в брами реально доісторична на вигляд кладка, справжня-пресправжнісінька.

Також в кремлі можна побачити Брусенівський (XVI – XIX) та Ново-Голутвинський (XVI-XIX) монастирі (перший знаходиться на початку вул. Лажечнікова, ще одного відомого коломенця, біля будки охоронця, а другий - на Соборній площі, і біля його входу товчуться бабусі-попрошайки), Воскресенську церкву (XIV-ХІХ), один з найдавніших цегляних храмів Росії - церкву Ніколи Гостіного (1501), дві міські садиби, міську управу (ХІХ ст.), училище (саме в ньому зараз вже згадана школа) та кілька затишних, різнокольорових житлових будинків. Храми, щоправда, тут теж всі різнокольорові. В ампірній церкві Михайла Архангела діє краєзнавчий музей. Зовсім поруч з кремлівськими мурами та валом - надсучасний гігантський спортивний комплекс. Трошки дисгармоніює.

Під час міських свят на території кремля проводяться лицарські турніри, змагання лучників та бійців, народні ярмарки.

Картинка на пам'ять.

Старі види Коломни (1778).