Бендери
Бендери, 8 травня 2008 року

Місто на Google-maps

Карта міста.

Я знала, що тут є фортеця, але навіть не здогадувалась, що вона така велика і більш-менш збережена. Думала, так, пів-стіни, третина башти - і все.

А ще я не знала, що Бендери - це вже Придністров'я і що на в'їздах у місто стоять прикордонні пости. Навіть на зовсім затрапезних, ніяких в'їздах.

Так, в Бендери ми потрапили саме через такий.

Це не лігво українських націоналістів

Для цього виду потрібно балансувати на якихось розкуроченних каменюках. Все як після бомбардування.
Все як після бомбардування.

Через те, що бендерська фортеця до недавнього часу була у відомстві військових, знала я про неї дуже мало. В книги з архітектури, як от "Украина и Молдавия" (1980) Г.Логвина укріплення не потрапили, збірник "Сквозь века" про них мовчав, нечасті туристичні буклетики з тогочасної МРСР в гості до старих стін не зазивали.

Але я все-таки вмовила малознайомих мені московських компаньонів з подорожі Молдовою заїхати побивитися на бендерську фортецю. І правильно зробила!

Щоправда, молоді москвичі дуже обрежно віднеслися до цієї ідеї - назва міста їх лякала. Вони, певно, вважали, що тут в кожних кущах сидить оуновець зі шмайссером. Та де там певно - абсолютно точно так думали. А то б не запитували мене, чи місто названо на честь Степана Бандери.

Так от про назву. Вона виникла ще в 1541 році, задовго до УПА. Румуни часом називають місто також Тігіна. На початку ХХ ст. міська дума навіть хотіла офіційно перейменувати місто в Тігіну, щоб витравити турецький слід навіть з топоніміки. Влада Бесарабії таке рішення не схвалила.

За легендою, слово "бендери" перекладається з турецької як "Я хочу!" Саме ці слова сказав чоловік Роксолани, султан Сулейман Пишний, який у 1538 р. мріяв захопити це місто на Дністрі. І захопив таки.

За іншою версією, Бендери - це фортеця на переправі. Та найбільше прихильників має версія, що назва походить від перського слова "порт", "гавань", "портове місто". В якості вагомих аргументів - чимало населених пунктів-портів в Ірані, у склад назв котрих входить слово "бендер".

Історія фортеці

Тотальна розруха. Двір фортеці

Я вже згадувала, що з фаховою літературою по Бендерах - швах. А фортеця ж заслуговує на увагу! І колись теж заслуговувала. Не даремно одна з підмосковських садиб, Міхалкове (XVII-XVIII століття) була зведена з думкою про відтворення саме Бендерської фортеці. Така була ідея генерал-аншефа П.І.Паніна, власника садиби і учасника російсько-турецької війни, який свого часу підкоряв Бендерську цитадель. (Якщо чесно, фото Міхалкового не нагадують Бендери абсолютно ні в чому). Для української історії Бендери цікаві тим, що саме сюди втік після поразки шведів під Полтавою у 1709 році гетьман Іван Мазепа. Тут він і помер.

Бастіонна фортеця в Бендерах займає чималу площу (20 га!) і складається з сухого рову (він тягнеться просто вздовж траси), земляних укріплень за ним, мурованих стін з баштами (які в свою чергу поділяються на верхню та нижню частини) та центру фортеці - цитаделі. Загалом чимось все це нагадує Білгород-Дністровський, і це зрозуміло.

Знайти в'їзд у фортецю не так і просто.Посеред радянських з вигляду багатоповерхівок потрібно відшукати бетонну дорогу вглиб кварталу, до річки. невдовзі вона приведе до фортеці.

Звели фортецю на місці колишньої митниці саме за наказом Сулеймана Пишного. Автором проекту був відомий турецйький архітектор Коджі Сінан. Чи не найперший опис форпосту залишив відомий турецький мандрівник XVII ст. Евлія Челебі.

Фортеця вважалася однією з найсильніших у Придністров'ї. Її неодноразово і безуспішно пробували захопити. Молдавська армія під приводом Олександра Корня штурмувала ці стіни взимку 1540 р. Козаки Івана Сверчевського разом з вояками молдавського господаря Йона Воде Лютого пробували свого щастя тут у 1574 р. Захопили поселення біля замкових стін, та підкорити фортецю не змогли. Ну і так далі.

Двір цитаделі

Молдавани не лише билися під цими стінами, вони їх ще й ремонтували: так, в 1584 р. турки заставили молдавського господаря Петра Хромого відремонтувати укріплення Бендер.

Козакам Бендери покою не давали, манили до себе гетьмана Григорія Лободу і Северина Наливайка з військом (1594), Та сили були нерівними, та й гармат козакам не вистачало.

Більше таланило російським військам - під час російсько-турецьких війн XVIII-ХІХ ст. фортецю в Бендерах захоплювали тричі. Не дивно: росіяни на грматне м'ясо щедрі, та й винагорода тим, хто першим пробереться на фортечний вал, була чимала. Сто карбованців лише для солдатів! Під Бендерами навіть воював Омелян Пугачов. Та втрати серед війська були такі, що навіть Катерина ІІ визнавала, що краще було Бендери не брати.

Остаточно місто потрапило під п'яту Росії в 1806 р. Фортецю свого часу відвідував російський поет О.Пушкін.

На початку 1990-х місто сильно постраждало у збройних конфліктах, здається, вони не оминули й фортецю.

Ще фото:

Тут проводяться екскурсії. А екскурсоводи - міліціонери. Я дуже дивувалася. :о)