Архангельське

Де це: село Архангельське Сокільського району Вологодської області, на березі р. Сухони.

Що це: церква архангела Михаїла (1770), єдиний об'єкт, який потрапив з району до списку пам'яток архітектури федерального значення. Велетенський барочно-класицистичний храм видно за кілометри на рівниній Вологодщині. Він є абсолютним і беззастережним лідером і вертикаллю крихітного села. Чула, що має брата-близнюка в Тотьмі.

Що відомо: а мало що. Храм кілька років тому почали реставрувати, але підняти таку махіну не вистачає коштів. Стоїть зачинений.

В селі є маленька церквиця св. Духа, куди й ходять віруючі. Ще й судяться там за неї.

Поруч з храмом стоїть пам'ятний камінь на честь місцевого уроженця, художника й іконописця Платона Тюріна (1816-1882).

Відомо, що в 1785 р. Архангельське належало тайному раднику Олексію Васильовичу Наришкіну. В середині ХІХ століття село мало дві назви: офіційну (власне Архангельське, її село отримало саме від храму) і неофіційну, народну - Бохтюгське (за назвою річечки Бохтюги, притоки Сухони). А віки тому на цих землях лежало Бохтюгське князівство (ХІІІ-XIV ст.) на південному березі Кубенського озера.

Ще фото Архангельського:

Такі там хатки. Другий храм. І головна архітектурна домінанта всього району.