Москва - Цар-гармата
Страшно? :о)

Що це: знову маємо справу з символами - Кремля, Москви, Росії.

Де це: територія Московського Кремля.

Цифри: Внутрішній діаметр ствола - 89 см. Вага гармати - 40 тон. Довжина - 534 см.

Факти

Найбільша гармата світу виконана з бронзи і жодного разу не стріляла. Це такий собі середньовічний піар - для запугування гіпотетичних супротивників.

На гарматі є зображення царя Федора Іоанновича верхи. Саме за наказом цього монарха відомий майстер Андрій Чохов на московському Гарматному дворі відлив диво-велетня. Сталося це, як свідчить дата на гарматі, у 7094 році (1586 р.).

В часи Миколи І, в 1836 р., був відлитий вишуканий, "гламурний" такий лафет, на який й встановили гармату. До того часу вона лафету не мала.

Ядра, яких на старих поштівках чимало, а зараз залишилося набагато менше, теж декорація і бутафорія. За однією з версій, Цар-гармата мала стріляти по ворогу... картеччю.

Картинки сучасні (2008 рік):

Картинки старовинні:

Ох і багато було колись ядер! Куди ділися? І людей навколо гармати теж завжди чимало - тур-об'єкт з історією...
Бачите чорно-білу будочку біля гармати? Останнім часом такі самі знову з'явилися в Кремлі.
А це неканонічне місце для Цар-гармати. Листівка датована 1946 роком.