Остапківці і Чехова
Миколаївська церква (1855) з дзвіницею у Остапківцях. 28 вересня 2013 р.

Координати:

Остапківці - 48°35′26″ пн. ш. 25°16′50″ сх. д. Чехова48°36′00″ пн. ш. 25°16′40″ сх. д.

Близько 700 жителів в Остапківцях, близько 300 - в Чеховій

Всі на уроках географії вчили про агломерації, так? Це на сході України є агломерації міські, а в нас, на заході - сільські і містечкові. Один з найтісніших клубків поселень заплутався у нитках-вуличках на межі Городенківського, Снятинського та Коломийського районів. Столиця цієї агломерації забляшневілих храмів і тотального бездоріжжя - Гвіздець, на якому гірляндами висять і Бучачки, і Малий Гвіздець разом зі Старим, і Хом'яківка з Кулачківцями, Чеховою та Трофанівкою. Ящіркою повзе цей сільський конгломерат по карті - кудись на південь, в Карпати. Балинці з Бучачками за голову, Виноград з Руднівкою за хвіст, кишки припадають на Гвіздець, задня лапка - Чехова, а от Остапківці - вони...

Ні, ну чого я маю ображати гарне покутське село? І не буду.

Колись дерев'яну, а зараз давно вже бляшану церкву св. Миколи (1855) з Остапківців чудово видно на під'їздах до Гвіздця з боку Городенки. Особливо багато мені про село і храм нічого сказати: храмове свято - 19 грудня. В церкві є метрики села починаючи від 1741 р. Перша письмова згадка про село - від 1378 р. 5 жовтня 1475 р. якийсь Прокопович з Гвіздця заснував у Остапковцях парафіяльний костел під титулом Благовіщення.

В 1925 р. в Остапківцях проживало 868 греко-католиків, 15 латинників та 40 жидів (іудеїв себто).

Тепер до сусідньої Чехової - в неї одна на двох з Остапківцями сільрада. Церква у Чеховій - близнючка остапковецької: три верхи, піддашшя по периметру, нижня частина зрубу пофарбована баняцькою коричневою фарбою, верхи під бляхою, поруч - кладовище і невелика каркасна дзвіниця, теж під металом. Лише за рельєфом потім на фотографіях один храм від іншого і відрізниш. Чехівська церква трохи молодша - з 1872 р. Оце і вся інформація.

Церква Покрову Пречистої Діви Марії (1872) у Чеховій на Коломийщині.
З боку Городенки: Чехова і Остапківці, 28.09.13