Раківчик
П'ятиверха гуцульська церква у Раківчику під Коломиєю. 28 квітня 2020 р.
Церква Івана Хрестителя (1843), вигляд з землі :о)
Раківчик. Церква Івана Хрестителя (1843)

Біля 1 тис. мешканців.

Раківчик починається, як тільки закінчується коломийська об'їздна. навігатор відправив нас у село відразу у перший же зворот за Коломиєю - не робіть так, не слухайтесь штучного інтелекту - десь за півтора кілометри, біля монументу загиблим у Другій світовій, буде нормальний в'їзд у Раківчик, так, щоб не по ґрунтівці. І спочатку буде центр (сільрада з ліхтарями. будинок культури з мозаїчним гопаком, монументальна кам'яна жінка з лавровою гілкою в руках, стара школа трохи далі) - а вже далі на північ, за садочком (весь в мозаїках!) і старим цвинтарем побачите її. Чергову п'ятиверху гуцульську. Хочу побачити їх всі-всі-всі. На травень-2020 року залишилася ще одна незнайомка - на Снятинщині.

Отже, церква Івана Богослова. 1843 р., перебудови початку ХХ ст. В радянський час не діяла, відновили богослужіння вже у присмерку совка, у 1989 році.  Віддали греко-католикам.  Зараз в блясі і вагонці, а колись мала б бути красунею під ґонтом.  Ближче до старого цвинтаря стоїть і стара дзвіниця - теж дерев'яна, двоярусна.

Стара будівля школи
Раківчик. Стара будівля школи