Молодятин
Успенська церква (1895) у Молодятині. 19 січня 2018 р.
Успенська церква (1895) у Молодятині
Панорама села Молодятин на Коломийщині

Близько 1,8 тис. мешканців

Перша письмова згадка - 1631 р.

Карта

Про гору Варатик я - чесно скажу - нічого не чула. А це говерла Коломийщини: 775,1 м над рівнем моря. І біля цієї найвищої вершини району і лежить Молодятин. (І ще Марківка - по той бік гори). Легенди про походження назви я розповідати не буду - ви можете їх при/до-думати самі. Єдине що згадаю, що топоніми на -тин дехто з істориків вважає дуже давніми. Тин однокореневий з англійським town - і так начебто називали населені пункти, обнесені оборонними стінами.

Не знаю, чи були тут укріплення в пра-слов'янські часи. Як і були, не збереглися - навіть від солеварні-саліни, головного молодятинського підприємства австрійських часів, нічого не лишилося. Варка солі була давнім молодятинським промислом.

Дерев'яну церкву Молодятин мав ще з 1680 р. Шкода, що не збереглася ані вона, ані її наступниця, зведена на початку XVIII ст. Ті старі храми стояли не там, де зараз підноситься Успенська церква з 1895 р. - вона у центрі, неподалік від мозаїчної автобусної зупинки радянських часів. Майстри-будіввничі були з Верховини (не міста - тоді воно було Жаб'єм. З регіону). Освятили існуючий храм у 1896 р. В інтер'єрах - розписи з 1913 р. авторства Адольфа Оржеховського. Дві ікони з боків від вівтаря належать пензлю Ірини Шухевич, кузини Романа Шухевича. Так, того самого. Її батько Теофіл (1850-1918) був місцевим парохом.

На жаль, храм не уник спотворення бляхою та іншими сучасними будівельними матеріалами.

Церква - пам'ятка архітектури місцевого значення, користуються будівлею місцеві вірні УПЦ КП. На північний захід від храму стоїть височенька двоярусна дзвіниця.

З 1861 р. у селі працювала двокласна школа. Першим вчителем тут був Микола Шевадзульський. Навчалося там спочатку 26 хлопчиків і 13 дівчаток.

В гуцульському селі в міжвоєнний час проживало трохи римо-католиків - і з ініціативи місцевої "Спілки родини лісника" та лісничого Альфреда Вижиковського в 1937-1938 рр. тут звели дерев'яну римо-католицьку каплицю. Як вона виглядала, невідомо, бо якісних зображень не збереглося - лише нечітка фотографія у № 3 газети "Схід" ("Wschod") за 1938 р. На будівництво пішло 4600 злотих, з них 2000 зл надала у вигляді дотації львівська Дирекція державних лісів.Наповнювати капличку іконами та необхідними речами культу взявся чомусь снятинський пробощ вірменської церкви Каетан Амирович та члени Мисливського товариства св. Хуберта з Коломиї. Влітку 1939 р. каплицю освятили під титулом Богоматері Ченстоховської. Коли вона була зруйнована, невідомо.

Двічі (1926 і 1932 рр.) бувала в Молодятині Ольга Кобилянська, тут почала працювати над "Апостолом черні".

А ще в 2013 р. пощастило 13 січня побачити у Коломиї молодятинську маланку. Ну дуже класна! Не лише з Козою, Лікарем чи Циганкою, а й з Козаками, які танцюють... аркан.

A wooden church in Molodiatyn (Młodiatyn), Western Ukraine
Успенська церква в селі Молодятин