Вижниця
Вижниця в 1929 році - і в 2007-му.
Вижниця в 1929 році
Vijniţa

Карта

Місто на кордоні Чернівецької та Івано-Франківської областей, в 70 км. від обласного центру. Cюди курсують бусики і маршрутки як з центрального чернівецького автовокзалу, так і з автостанції №2.

Одна зі столиць Гуцулії

Костел дивиться на Вижницю зверху вниз.

Свою назву Вижниця виправдовує цілком - тут починаються Карпати. Краєвиди навколо цього 5 000-ного містечка приголомшуючі. На жаль, часу роздивитися все місто в мене не було, тому найбільше запам'яталися народні гуляння під найвищою горою - з дитячими атракціонами, баянистами та мангалами.

Вдруге я побувала тут в серпні 2007 року - і мала майже годину на підкорення Вижниці. Знаєте, цілком досить, якщо в планах немає відвідин музеїв.

Коли ми говоримо "Вижниця", маємо на увазі Національний природний парк "Вижницький". І не дарма. Він починається вже перед в'їздом у місто - і оточує його зусібіч. Гарно тут. Вижниччина взагалі багата на пам'ятки природи, що розташовані в зоні одноденної прогулянки: печера Довбуша, скелі Протятого каміння та Соколине око, численні водоспади на р. Виженка, джерела природних мінеральних вод.

Коротка історична справка

Меморіальна дошка Яремчуку на стіні колишньої синагоги

Вижниччина відома художніми народними промислами (вишивання, виготовлення килимів, обробка деревини, писанкарство). На території району можна знайти також кілька цінних археологічних, архітектурних та культурних об'єктів.

Коли виникла Вижниця, докладно невідомо. За однією з версій місто вперше згадується в літописах як Городок на Черемоші в 1158 році. За іншими даними, перша згадка про місто міститься у молдавському літописі за 1501 рік. З 1514 по 1574 рік місто знаходилося в турецьких руках. До 1774 року Вижниця була підпорядкована Молдавському князівству, пізніше - Австро-Угорщині.

Вижниця розвивалася як торгове поселення, тісно пов'язане з гірськими і низинними районами Буковини, славилася хорошими ярмарковими традиціями. Статус ярмаркового місця поселення отримало в 1767 році. Наприкінці XVIII ст., з початком розвитку лісової промисловості Вижниця стає важливим пунктом торгівлі лісом. По Черемошу і Пруту будівельний ліс і дрова сплавлялися до Чернівців, а звідти через Бояни — на Бесарабію і Поділля.

У 1855 році Вижниця стала повітовим центром. Місто сильно постраждало в часи Першої світової війни.

З Вижницею пов'язані імена видатних діячів української культури: Юрія Федьковича, Корнелія Устиновича, Лесі Українки, Івана Франка, Марка Вовчка, Ольги Кобилянської, Василя Стефаника, Гната Хоткевича. Тут отримали путівку у творче життя народні артисти України Назарій Яремчук, Василь Зінкевич. З історією краю можна ознайомитись у Вижницькому народному музеї.

Будинки в центрі Вижниці.

У Вижниці 1869-1872 рр. жив і працював український письменник-демократ Ю. А. Федькович (зберігся його будинок). В місті жив український художник, письменник і громадський діяч К. Н. Устянович (1900), бували І. Я. Франко (1884), Леся Українка (1901), М. М. Коцюбинський (1884), О. Ю. Кобилянська. На початку ХХ століття у 1908 році саме тут була відкрита перша українська гімназія на Буковині.

Архітектурних та культурно-просвітницьких цікавинок в місті небагато: Дмитрівська церква (ХІХ ст); Миколаївська церква (кінець ХІХ ст); Петропавлівський костел (ХІХ ст.); синагога  (ХІХ ст.); старий, ще австрійських часів, вокзал (див. антикварну поштівку вгорі); будинок міської ради (початок ХХ ст.); будинок Москви-Голоти по вул Миру, 13 (але й прізвище! Шикарне поєднання), де в різні часи бували Леся Українка, Іван Франко, Михайло Коцюбинський та Ольга Кобилянська; музей-садиба Назарія Яремчука при місцевій школі-інтернаті (вул Миру); музей поета М. Марфієвича; музей коледжу прикладного мистецтва ім. В. Шкрібляка (вул Українська, 76).

Ще ілюстрації?

Колишня синагога нині БК. Провулок імені. Ратуша-міськрада. Церква. Фото І. Хоми.