Маланка-2008 у Вашківцях

На Василя і Маланку (13 і 14 січня) майже вся Західна Україна маланкує. Та найбільш масштабно традиційні переберії проходять в Вашківцях Вижницького району. Все просто: дуже-дуже колишній власник містечка граф Петріно свого часу нагороджував власника найкращої маски - так, що той грівся в променях слави ще рік, а всім, хто взяв участь в карнавалі, виставляв бочку - чи водки, чи пива, треба перевірити, вже не пам'ятаю. %)

От і маємо: сотні кореспондентів, маса туристів і десятки учасників Маланки.

Мій рпортаж на Укрінформі.

По дорозі до:

Та по порядку. Варто було в Глиниці звернути на Вижницьку трасу - і почалося. В кожному селі - по два блокпости. Машини зупиняють всі і гроші просять на повному серйозі.

Більшість водіїв вже заздалегідь запаслася дрібними купюрами.

Ось так це виглядає зсередини і зовні (плюс фото сюрреалістичної автостанції в Вашківцях):

і він же зовні.
Без хабаря не поїдеш!
Автостанція в Вашківцях вражає

Політичні хроніки:

Щорічних традиційних політиків помічено було мало - якщо не вважати таким сумного гуцула з віником і в масці Кучми. Таке не враховується.

Гітлер, правда, був. На нашому кам'янецькому Хорьху 1935 року (ідеальна машина для фюрера, давно шукаю собі темно-бузковий). Гітлер в Вашківцях блондин.

Кажуть, був ще Сталін з Леніним. Не бачила.

Гітлер
Кам'янецький Хорхь
"Юля- це кул!"
Місцева влада
А загалом, політика по барабану. Або по гітарі.

Дві вічні теми

Кожного року раніше обиралася головна тема переберій - пташиний грип, Майдан, вибори, теракти тощо. Схоже, в якості тем в цьому році фігурують дві вічні: секс і лікарі.
Міліції було багато. І перебраної, і... е-е-е... нормальної. Дуже кортіло підійти до постового і захопленно зававкати: "Ой, яка в вас маска кльова! Ну як жива!"
Реанімація викликала загальний шал. Навіжені лікарі хапали глядачів, несли на лежаки - і робили "процедури": клізму і градусник.

Ще картинки:

Традиційні костюми теж були. Був помічений характерний лише для Вашківців букшандарь (довго пояснювати, хто це), ведмедів ходила маса (один як заричить!!! Як підбіжить!! Як мене хопить!!! І тричі в повітря як підніме!!! Якби не шрам на животі, ще б покаталася на ведмеді, а так боляче :о). Були баби з віниками. Чортів було мало, але вони були в тельняшках з черепами і вилами.
Завершилося все традиційним купанням в місцевій річечці. Яке я не застала - додому звідти важко і довго добиратися:)
Та один момент помітила: чим довше ходиш найграндіознішим українським карнавалом, тим менше бачиш різниці між масками і їх відсутністю.
Чорти побивають палицею краєзнавця і умніцу Ігоря Хому. Йому не боляче. Йому весело. В Вашківцях всім весело. Хоч як би ви не ставилися до _народного_ гумору.