Сокиринці
Парадний в'їзд до маєтку в Сокиринцях, 1914 р. З журналу "Столица и усадьба" № 24 за 1914 р.
Палац в Сокиринцях. Жовтень 2006 р.

Хрестоматійна Чернігівщина.

Біля 1,3 тис. жителів.

Глухомань. Провінція. Село. До траси Київ-Суми - 5 км.

Навіщо сюди їхати? Так на садибу ж подивитися! Ця садиба в маленькому селі Сокиринці на Срібнянщині була зведена в 1824-1831 роках архітектором П. Дубровським, - одна з чернігівських the must-see.

Я не занадто великий фанат класицистичних маєтків, але побачити Сокиринці хоча б раз повинна була. І побачила - завдяки Сергію Соболевському.

Щоправда, треба зізнатися, що альтанку та неоготичний місток я не бачила - було занадто пізно і мокро для цього, попереду була ще довга дорога, а сонце вже сідало. Може, колись іншим разом... :)

Що маємо?

Сокиринці. Палац Ламздорфів-Ґалаганів у 1914 р. З журналу "Столица и усадьба".

Спочатку - огорожу з брамою. Збереглася чудово, але не повністю. Будувалася одночасно з усім ансамблем. Брама - в стилі ампір, з цегли, рустовані. Табличка про те, що передл нами пам'ятник архітектури, висить просто на брамі.

Заходимо. По обидва боки від входу - два симетрично розташованих витягнутих флігелі. Далі - чудова панорама палацу в оточенні зелені дерев.

Альтанка, яку я не бачила, походить з 1829 р. У формах пізнього класицизму.

Місток в південно-східній частині садиби - друга чверть ХІХ ст. Це вже в нас романтична неоготика. Яка еклектика стилів!

Є ще довга одноповерхова споруда. Конюшня з 1830-х років. Колись була двоповерховою з лоджією на два поверхи. Оранжерею, здається, теж не помітила.

Палац Ґалаґанів

З жовтневого парку
Палац в Сокиринцях. Дворец Галаганов (XVIII век)

Власне, заради нього сюди і їдуть. Він гарно примостився вглибині парку, йому там затишно і зручно. Розкішна, але й типова садиба початку ХІХ століття. Не пронеслася б країною революція як цунамі, мали б таких палаців вагон і маленьку кравчучку...

Центральна частина прикрашена зеленим куполом та восьмиколонним портиком іонічного ордеру, що лежить на міцній аркаді ризаліта. Над вікнами другого поверху - ліпний лекор, характерний для епохи ампіру.

Тепер інший фасад будинку. Тут теж маємо портик, але шестиколонний, з далеко винесенним вперед пандусом. Біля сходів до палацу - мармурові богині Церера та Гера. Симпатично.

До основного двоповерхового об'єму ластяться два флігелі по боках, які з'єднуються з палацем одноповерховими критими переходами. Але досить про архітектуру, давайте про історію поговоримо.

В часи гетьманства Івана Скоропадського Сокиринці з листопада 1716 р. дісталися українцю Гнату Ґалаґану (чи все таки Галагану? Не знаю). Цей козацький рід, який дав Україні не одного старшину запорізького війська, володів селом майже 200 років. Звели й родову садибу, аякже. Тільки з часом вона стала затісною для родини. Старий панський дім зруйнували у 1823 р., як тільки в улюбленій своїй Покорщині померла його господиня, Катерина Галаґан з Дараганів, жінка вольова, з непростим характером і шаленою любов'ю до тварин. Заміж її віддали у 14 років, а після смерті чоловіка Івана в 1803 р. Катерина володіла велетенським маєтком - і Лемеші, і Покорщина, і ще багато інших сіл. Саме Іван Ґалаґан, її чоловік, звів у Сокиринцях муровану ранньокласицистичну церкву св. Варвари. Оточений древніми дубами палац, який вона так оберігала, нехай і не відповідав духові епохи, та був затишним, солідним і, пишуть сучасники, досить красивим - мав піддашшя за звичаєм старих старшинських дворів, колонаду, старовинні кахлеві печі, в тому числі й в біло-синіх дельфтських кахлях - і, звичайно, велику бальну залу.

Новий 60-кімнатний палац тут збудував нащадок Гната, прилуцький полковник Павло Ґалаґан (народився у 1793 р.). Від брата Петра, який, згідно заповіту, теж володів Сокиринцями, Павло відкупився маєтком у селі Дегтярі. До речі, новий власник підтримував дружні стосунки з сусідами Тарновськими - пам'ятаєте Качанівку? Засновник маєтку був людиною освіченою (закінчив Peterschule в Санкт-Петербурзі, добре малював, дуже любив мистецтво, але ніколи так і не побував за межами Російської імперії) і щиро любив архітектуру. То ж тут, у Сокиринцях, зодчі втілювали у життя його задум. І його дружини - у 1814 р. цей високий красень побрався з Катериною Василівною Гудович.

З Москви викликали архітектора Дубровського (вірогідно, учня М.Казакова). Новий палац - затишні тераси, сміливий купол, різні фасади - поставили зовсім в іншому місці, не там, де стояв його попередник (шкода, що зруйнували старий дім, міг би лишатися пам'яттю). В 1829 р. масштабна споруда була завершена.

А як було всередині? Все знає журнал "Столица и усадьба" (№ 14 за 1914 р.) і автор статті, відомий краєзнавець і художник свого часу Георгій Лукомський. На першому поверсі були службові приміщення. Сходи вели до репрезентативних кімнат на другому - аван-зали, зали, обставленої меблями 1870-х рр. Старі меблі епохи зведення палацу не викинули, а виставили у коридорах. Журнал дуже журився з цього приводу - мовляв скрізь у старих садибах, хоч тут, хоч у Мерчику, господарі позбавляються антикваріату, а він же ого-го який. Стіни залу прикрашали непогані портрети, на стелі була гарна люстра. Поруч була вітальня, обставлена меблями у стилістиці Людовика XVI, хоча й походила з кінця ХІХ ст. Кришталева люстра була ще з катериниських часів. На стінах - картини італійської школи. Далі спальня в корінфських колонах і з я коюсь "чудовою" люстрою з каменю (?). Кабінет був переповнений старовинною зброєю та портретами. З іншого боку від зали була більярдна. В самого більярду були ніжки тонкої роботи, а ще тут стояли дивани, ломберні столики (у тому числі і дивні, виготовлені кріпаками у 1829 р.). Наступна кімната була своєрідним меморіальним музеєм на честь Павла Ґалаґана. В палаці були чудовий ампірний рояль, багаті колекції порцеляни, срібла та медалей, похідне крісло часів Анни Іоанівни.

Онучка Павла і Катерини, Катерина з Комаровських, вийшла заміж за графа К. Ламздорфа. Чоловіча гілка роду Ґалаґанів на той час обірвалася, Сокиринці дісталися їй.

Чернігівський художній музей багато чим зобов'язаний Сокиринцям, адже в основі його колекції лежить художня збірка Ґалаґанів. Цікаво, що сталося з іншими старшинськими колекціями - зброї та посуду? Навряд чи вона розпорошилася за життя відомого державного та громадського діяча Григорія Павловича Ґалаґана (1819-1888), керівника Південно-Західного відділення Російського географічного товариства та видного мецената, який сприяв виданню книг з історії та етнографії України. Він заснував чимало навчальних закладів на Східній Україні.

А його нащадки нещодавно відвідали родинний маєток. Єлизавета Блейк - дочка графині Ганни Миколаївни Ламсдорф-Галаґан. Її дідусь в 1920 р. емігрував на Захід. Графиня вперше прибула на українську землю - разом зі своїми дітьми.

Григорій Павлович, до речі, був непрямим нащадком славного козацького роду: чоловіча лінія Ґалаґанів перервалася в 1869 р., коли трагічно загинув юний Павло Ґалаґан. Так, каже легенда, Доля відомстила роду за те, що один з Ґалаґанів колись підтримав не Мазепу, а сатрапа Петра І.

За заслуги роду його прізвище дозволили приєднати до свого прізвища Ламсдорф нащадкам роду по жіночій лінії.

Парк в Сокиринцях

Пам'ятник О. Вересаю

За всіма правилами тієї епохи навколо палацу мав лежати прегарний ландшафтний парк. Це вже була турбота австрійського майстра В. Бістерфельда. Цього вмілого садівника привіз в Сокиринці граф Мілорадович - перед тим австрієць переробляв його парк. Мода якраз змінилася (замість регулярних французьких парків всі хотіли ландшафтні англійські), то ж багато хто з вельмож взявся за оновлення своїх зелених насаджень. Можно було навіть дерева підбирати за тонами листя!

До послуг спеціаліста був чималий ліс (600 десятин) навколо садиби. Його й треба було перетворити на парк. Получилося. В парку були не лише альтанки і містки, а й гребля, каплиця та церква. З 60 га загальної площі 10 га займали ставки.

Правда, з того часу дерев збереглося небагато: ось, скажімо, платан за огорожею поблизу палацу.

В парку зберігся неоготичний міст, відомий мені з фотографій у журналі "Столица и усадьба" за 1914 р. Майже без змін дожили до нашого часу пілони брами в стилі Людовіка XVI - але я про це вже згадувала вище.

При маєтку діяв кріпацький театр та хор, тому Сокиринці іноді називали "українським Парнасом".

В парку про те, що зараз садиба віддана дітлашні з аграрного ліцею, нагадують всілякі спортивні знаряддя. Церера і Гера - вічні судді всіх місцевих футбольних матчів, адже вони проходять якраз в богинь на очах.

Ще один арбітр, але не мармуровий, а бронзовий - Остап Вересай, відомий кобзар, який заслужив аж два пам'ятники на маленькі Сокиринці (ще один стоїть біля в'їзду в садибу). Спів та гра "українського Гомера" приводили у захват Тараса Шевченка, який у 1845 р. подарував під час візиту у Сокиринці Вересаю свого "Кобзаря". Символічно.

Кобзарські традиції живутьв  селі й по сьогодні. Тут, у підніжжя пам'ятника, відбувається Всеукраїнське "Вересаєве свято".

Інтер'єри в 1914 р.
Родинні портрети в кабінеті графіні Е.-П.Ламздорф-Галаган. Сокиринці, 1914р.