Петричанка
Скромна хатня церква з мурованою дзвіницею у Петричанці. 31 липня 2012 р.
Скромна хатня церква з мурованою дзвіницею у Петричанці. Petriceanca

Село в Глибоцькому районі. Невелике в порівнянні з іншими буковинськими селами (тут часто трапляються поселення з 4 тисячами жителів, приміром) - і ця невеликість дає привід петричанцям називати свою малу вітчизну "хутором". Хоча який це хутір, коли населення тут понад 500 чоловік?

Тут на території старої панської садиби розташований жіночий психоневрологічний інтернат. Поширена у області практика: чоловічі заклади такого штибу є в колишніх садибах в Череші і Чорториї. Але жіночий - це страшніше, повірте:(.

Садиба дуже скромна, особливо головний корпус, де влітку 2008 р. йшов ремонт. Майже ніяких витрибеньок, майже ніякого декору - чинно все. Завідуюча інтернату назвала дату "1892", але сказала це якось так, що в мене є сумніви. Хоча по стилістиці - якраз підходить кінець ХІХ століття.

Крім скромного палацу є кілька флігелів. Від закладеного в ХІХ столітті парку залишилася одна алея. Коротше, все дуже скромно, і туристу тут відверто нічого робити. А я - а я просто мушу шукати навіть і такі обертони минувщини.

Дорогою на Просіку минатимемо скромну церквицю хатнього типу - здається, Миколаївську.

Передкарпаття - це гарно