Глибока
Палац Скібневських в Глибоці (орієнтовно - поч. ХХ ст.). Зараз це районна дитяча лікарня. 1 липня 2011 р.
Палац Скібневських в Глибоці (орієнтовно - поч. ХХ ст.). Зараз це районна дитяча лікарня
Костел в Глибоці зведений у 1906 р.
Костел в Глибоці зведений у 1906 р. Adâncata

Глибока (9 т.ж., назва в румунський період Адинката - Adâncata) - райцентр, туристами не розбалуваний. Головна пам'ятка, палац Скибневських, ховається на території лікарняного містечка -і  піди його знайди, як не знаєш, що шукаєш.

Місце, де лежить містечко, колись називалося Чорною Поляною. Тут у 1359 та 1497 роках відбулися битви між молдавськими та польськими військами. Польщизна вкорінилася тут, Глибока дотепер має польські акценти - завдяки колоністам, що проживали у поселенні колись. В другій половині ХІХ ст. багато земель навколо Глибокої належали роду Сапєгів. В 1892 р. у князя Адама Сапєги маєток купив Броніслав Скібневський (1830-1904). Знайоме прізвище для тих, хто цікавився історією Поділля: саме цей Скібневський був запеклим ворогом дивака і редукса Ігнація Сцибор-Мархоцького. В руках Скібневських (чи все-таки правильно транскрибувати як Скибневські?) Глибока залишалась аж до Другої світової війни - останнім власником був син Броніслава Олександр. В палаці Скібневських зараз розташована районна дитяча лікарня - виглядає споруда не ай-яй-яй, але хоча б жива. Румунська Вікіпедія наївно датує особняк початком ХІХ ст., хоча він приблизно на століття молодший.

Сама ж Глибока вперше згадується в документах під 1438 роком. В 1857 р. в Глибоку прибули перші німецькі колоністи. В тому ж році в поселенні запрацював спиртзавод. В 1869 р. через Глибоку пролягла залізнична колія. Статус селища міського типу Глибока отримала в 1956 р.

В центрі селища все ще стоять не лише релікти радянської епохи: райрада, кінотеатр та будинок культури (майже всі споруди - з цікавими декоративними деталями), а й старі вілли австрійських часів. Невеликий неоготичний костел Матері Божої Скорботної зведено в 1906 р. на кошти шляхетської родини Скібневських. З 1944 р. в храмі розміщувалися адміністрація енергозбуту, пізніше архів. З 1992 року крихітний костел повернули римо-католикам селища.

Серед інших хоча б відносно старих будівель - будинок німецьких колоністів (шосте фото в галереї праворуч, дерев'яна споруда - зараз там райбібліотека); архів,музшкола розташувалися в будинках теж з ХІХ ст. Монумент Тарасу Григоровичу поставили у 1962 р., а Ользі Кобилянській - у 1992 р.

А особисто мені в Глибоці більше всього подобається ансамбль народного танцю "Izvorasul" ("Джерельце") - часто бачу його на різних заходах. Кльовий. :о)

Між іншим, маєток Скібневських зберігся до нашого часу

Будинок Скібневських у 1926 р.

Пам'ятники Глибокої
райцентр Глибока Чернівецької області
Глыбока на Буоквине
Hliboka – osiedle typu miejskiego na Ukrainie, ok. 25 km na południe od Czerniowiec
Шевченко в Глибоці
Палац Скібневських
Dom Skibniewskich w Hliboce
Hlyboka. Anwesen der polnischen Adelsfamilie Skibniewski
Conacul familiei Skibniewski din Adâncata
Глибокий спокій
Adâncata, întâlnit şi sub forma Hliboca (Глибока Hliboka Hlyboka Hliboka) este un oraş în regiunea Cernăuţi (Ucraina)
Hlyboka is a town in the Chernivtsi Oblast of western Ukraine
هليبوكا (محافظة تشيرنيفتسي)