Димка
Петропавлівська церква (1902) у Димці
Крихітний музей Ольги Кобилянської в Димці майже завжди зачинений

Вказівник перед цим фактичним передмістям Глибокої легковажно сповіщає латинкою: DIMKA. Російською назва звучить вже з іншим акцентом - мрійливо-романтичним таким, туманним.

Село ані легковажне, ані романтичне - буковинське воно, румуномовне, ось яке.

Проживає тут 1,8 тисяч мешканців, перша згадка про Димку - від січня 1775 р.

Якщо не доїжджаючи кілька метрів до яскраво-жовтої напів-дерев’яної, напів-бляшаної Петропавлівської церкви (1902) звернути праворуч і проїхати кількасот метрів, перед очима постане музей-садиба великої української письменниці Ольги Кобилянської (27.11.1863, Гура-Хуморулуй - 1942, Чернівці).

Для мене Ольга Кобилянська - знаковий український літератор. Якби не її "Земля", хто знає, чи була б я такою, як є. В середині 1990-х вишами України прокотилася хвиля додаткових годин української літератури. Нам, студентам англо-російської групи, теж дали пару на тиждень. І тоді я перечитала багато що з української класики. Все було зовсім не так, як в школі, коли доводилося заучувати напам'ять описи природи з Нечуя-Левицького. Я просто отримувала задоволення від читання. Кобилянська - мега-письменниця, повірте. І Димка відіграла в її біографії чималу роль.

Вона народилася в багатодітній сім’ї галичанського урядовця і збіднілого шляхтича Юліана Кобилянського. Мати Ольги, спольщена німкеня Марія Вернер, була родичкою німецького поета-романтика Захарія Вернера. Марія так кохала свого чоловіка, що вивчила його рідну мову, перейшла в греко-католицизм і виховала своїх дітей в повазі до української культури. Тому з дитинства Ольга Кобилянська вільно володіла польською, українською і німецькою мовами. Перш ніж оселитися в Чернівцях в 1891 році, О. Кобилянська два роки мешкала у Димці, у маєтку бабусі. Саме в Димці юна письменниця почала працювати над повістями «Царівна», «На полях», «Людина». А реальна історія братовбивства, яка сталася у Димці в 1894 р., лягла в основу роману «Земля».

Меморіальний музей О.Кобилянської працює з 28 червня 1973 року. Мені не дуже пощастило - влітку 2008 р. в закладі йшов капітальний ремонт - готувалися до 145-річчя з дня народження письменниці. Обласний бюджет виділив на це 54 тис. гривень. Відновили стодолу (це я вже бачила), а також будинок напроти, де письменниця зупинялася під час останнього візиту у село в 1935 р. Крім необхідних ремонтних робіт димківська сільрада вклалася в оформлення однієї з кімнат хати-музею під фотовиставку "Сучасна Димка".

Біля скромної білої хати — стара криниця і гарна сосна. У дворі встановлено бюст О.Кобилянської.

Погруддя Ольги Кобилянської на території музею
Димка. Погруддя Ольги Кобилянської
Колодязь-журавель
Колодязь-журавель в Димці
Табличка музею
Dimca, Adâncata
Знову церква
Dimca, întâlnit şi sub forma Trestiana este un sat reşedinţă de comună în raionul Adâncata din regiunea Cernăuţi
Хрести біля церкви
Хрести біля церкви в Димці
Загальний вигляд музею у Димці
ntre anii 1889-1891, în satul Dimca au trăit părinţii scriitoarei ucrainene Olga Kobyleanska (1863-1942).