Берездівці
Травень-2005. Костел в Берездівцях.

Плутанина-2004.

Липень-2004 року. Перше знайомство.

Неподалік від нафтового Нового Роздолу в липні 2004 року наші "жигулі" були зупинені чудовим бароковим костелом, який раптово з'явився обабіч траси. За костелом починався цвинтар, серед надгробків якого траплялися й старі.

Яким чином нам вдалося не побачити вказівник з назвою села ("Берездівці"), я не поясню, але вивчаючи місцевість за картою, я чомусь вирішила, що ми в Новому Роздолі. Гм.

Виходжу з машини. Підходжу до брами. Читаю. Оголошення, комп'ютерним шляхом набране, на воротах храму: "Богослужіння на цьому тиждні відбудуться за звичним розкладом. До прибирання костелу просимо пані Юлю таку-то, пані Мар'яну таку-то та пані Ольгу таку-то". Супер! :)

Ну але ж я їхала в Роздол за палацом! От і беруся його біля костелу шукати...
Поважна пейзанка-пастушка з допитливими бісиками в очах на моє запитання про місцезнаходження роздольського палацу спершу надовго задумалась, а на підказку: "Ну, старий! Старовинний... Там ще пани жили?" миттю відреагувала, показуючи на наступну за костелом одноповерхову хату під червоним дахом: "А во, отой будинок, тепер лікарня, а до війни там багаті жили!" І, задоволена чіп-і-дейлівською місією, пішла за своїм тучним стадом з однієї корови далі.
Побіжний огляд лікарні мене не вдовільнив. По-перше, знамениті античні скульптури вартістю понад 40000$ директор Львівської галереї мистецтв Б.Г.Возницький в такому місті знайти аж ніяк не міг. Не міг і все. Не той масштаб. По-друге, вхід до місця порятунку всіх місцевих хворих було перегореджено якимись залізяками та гілками. Нє, не то, треба шукати далі.

Дещо про історію попереднього костелу.

Culpae non pietatis opus, A. D. M. CCLX. IX
Напівстартий напис над входом.

А між тим Берездівецький костел - це вам не абищо, а робота самого Бернарда Меретина, геніального архітектора епохи бароко, автора ратуші в Бучачі, соборів в Наварії та Годовиці і, звичайно ж, Святого Юра у Львові.

І історія в місцевої парафії - довга.

Вона (парафія, а не історія) виникла стараннями власника села Бенедикта Бенка в далекому 1410 році. Причому, на той час в поселенні вже існував дерев'яний костел Різдва діви Марії. Наступний власник села, Ян з Сеняви, документи Бенка підтвердив

Зараз Берездівці - село селом, а в 1526 році їм вдалося отримати Магдебурзьке право. Думаю, в ті часи тут і замок свій був.

Так як на ці терени частенько зазіхали татари та турецькопіддані, костелу чимало дісталося від ординців, особливо в 1618-1621 роках. Наступна девастація храму мала місце на початку XVIII століття, в часи Потопу. Постраждали не лише стіни святині, а й костельне майно.

МЕ-РЕ-ТИН!

Дякую професору Н.Урсу за ілюстративний матеріал!
Дякую професору Наталі Урсу за ілюстративний матеріал! Берездівці

Дерев'яний костел вимагав ремонту - його провів в 1718 році парох Михайло Мікошович. Грошима допомогли власники Берездівців, графи Францішек і Анна Цетнери. До речі, в 1715 р. поблизу Берездівців ця подружня пара заклала містечко Аннополь, яке пізніше злилося з Берездівцями.

Знаєте, як швидко відносно безпечно розбагатіти? Заснувати релігію (як Хаббард чи Ла Вей) або принаймні організувати чудо. Чудо трапилося в Берездівцях 16 травня 1746 року (рівно за 259 років до мого другого візиту в село). Про це читаємо тут.

І потяглися паломники... Дерев'яний храм аж тріщав, напевно - потрібен був новий костел.

Жевуські, нові власники міста, дають гроші на будівництво мурованого храму. Архітектора запросили відомого - бо і чудо тут популярне. Бернард Меретин, ось так.

(Хоча, руку на серце, схожі храми в другій половині XVIII століття виникали на теренах Галичини всюди, як клони: в Янові, теперішньому Івано-Франкові, в Коломиї, в Раві-Руській...)

Такі колони лежать поблизу храму.

Будівельні роботи почалися в 1769 році, завершилися в 1771 році. Роботи з розписів інтер'єрів велися в святині до 1777 року.

Хоча існує і інша версія появи кам'яного храму: начебто Ванда Жевуська, світська і досить легковажна дама, якось під час ворожінь побачила в люстерці нечистого. Ніхто з місцевих парохів відпущення гріхів княжні не давав, аж поки нещасна не поїхала до самого Папи Римського, а той в якості покути наказав звести мурований костел.

Версія, може, не канонічна, але перчинки в розповідь додає. :) Додам лише, що документально підтверджено участь у створенні нового костелу Францішки Жевуської, дружини Міхала Жевуського, власниці Піддністрян, а зовсім і не Ванди.

А легенда про Ванду живиться таблицею над входом. Латиною там писано:

Справа провини, а не побожності.

Стан фресок у 2002 р.

Храм оствятив єпископ Вацлав Сераковський під титулом Воздвиження Чесного Хреста.

Відпусти у костелі відбувалися двічі на рік: 3 травня і 14 вересня (На "Чесного хреста"). Збиралася в такі дні чимала громада - як поляків, так і русинів. Велика процесія приходила з Комарна. Відпусти ці були підтверджені у Римі в 1766р. Документ обіцяв цілковиту індульгенцію всім, хто в ці два дні помолиться біля "чудодійного" образу.

У 1821-1822 році в костелі проводиться ремонт. В 1859 р. горіла плебанія. На жаль, вогонь проковтнув чимало цінних архівних документів. Більш-менш помітних змін костел зазнав лише в 1903 році, коли його об'єм було розширено. Прочани все йшли, популярність костелу все зростала. Роботами тоді керував архітектор А. Загурський.

В радянські часи про прочан не було й мови: з 1949 по 1992 роки храм використовувався як колгоспний склад. Парох Михайло Коспрук, виїжджаючи в 1945 році до Польщі, забрав з собою й частину храмового майна - і, звичайно ж, "чудодійний" образ. Ікона зараззнаходиться в польському місті Камєнь Поморський, а з 1995 року в Берездівцях міститься її копія. Де решта костельного майна, мені не відомо.

І то краще, аніж віддати все варварам. Ну, скажімо, ось тут добре видно, в якому стані храм передали місцевій римо-католицький громаді в 1992 році. Даху немає, штукатурка пообсипалася... Зараз, на щастя, за долю споруди не треба хвилюватися.

Дзвіниця. Фото - травень-2005.

Придивимося до костелу. Перед нами кам'яна однонавна споруда, що в плані схожа на хрест з дещо вкороченими бічними раменами. По осі західного і східного фасадів знаходяться низький притвір і невелике приміщення. Так як бароко не терпить гострих кутів і віддає перевагу плавному перетіканню об'ємів, прямі кути в споруді скруглені, пом'якшені.

Головний фасад декоровано пілястрами коринфського ордеру (деякі з них після ремонту храму в 2000-х роках валяються поруч зі спорудою). Розвинутий карніз увінчується барочним фронтоном з декоративними кам'яними вазами. На даху встановлена ажурна сигнатурка.

Перед головним фасадом стоїть кам'яна трипролітна дзвіниця, яка складає з костелом єдиний ансамбль.

Інтер'єри прикрашені спареними пілястрами коринфського ордеру, що підтримують розвинутий антаблемент.

Інтер'єри костелу до Другої світової:

Ілюстрації з книги "Костели і кляштори римо-католицькі колишнього руського воєводства. Том ІІ" (Краків, 2003). На останній - стан стелі в 1957 р.
Костел у Берездівцях
Brzozdowce (Берездівці, trb. Berezdiwci) – wieś, dawniej miasteczko, w rejonie mikołajowskim
Костел в селе Берездовцы
стан стелі в 1957 р. Берездівці

І кілька слів про місто.

Дерев'яна синагога в Берездівцях. Інтер'єр.

В мене є навіть книжечка В. Лаби "Берездівці. Історія села до 1939 року". Ще б згадати, ДЕ САМЕ вона є - було б супер.

Розкажу, що знаю.

Перша згадка про Берездівці походить з 1410 року, завдяки створенню парафії і ось цьому документу:

W imię Pana. Amen. Na wieczną pamięć Boga i Zbawiciela rodzaju ludzkiego Jezusa Chrystusa...My Benko, dziedzic dóbr Brzozdowce, wraz z synem naszym Stanisławem, dziedzicem majętności Żabokruki, wszystkim do wiadomości podajemy..., że zdrowym i rozważnym umysłem, na chwałę Boga i ku czci Narodzenia N. Maryi p., we wsi naszej Brzozdowce, za zezwoleniem Najprzewielebniejszego w Chrystusie Ojca i Pana Jakóba, z łaski Bożej biskupa halickiego* nowy kościół postawiliśmy. I aby chwała Boża w tym kościele nie ustawała, zapisujemy wieś Czyżyce (i inne dochody)..............Działo się w Brzozdowcach w oktawę Narodzenia N. Maryi P. 1410r.

*bł. Jakób Strepa, zm. 1411r.

Село лежить на хорорівській автотрасі, до Дністра звідси 2 км. Назву ніхто з істориків до беріз не прив'язує: скоріше до берестового лісу, а може колись оселилися тут жителі Берестя (сучасного Бресту).

"Із 1704 жителів 70 відсотків спіткала переселенська доля під час сумнозвісної операції "Вісла”, корінне ж населення зазнало чимало горя у роки визвольної боротьби" - це я цитую фрагмент статті Анни Микитин про історію Берездівців.

В часи, коли Берестівці були містом, тут жила велика юдейська громада. Була дерев'яна синагога (збудована в XVIII ст., розміри 17 на 20 м. висота 12 м), яку розібрали під час Другої світової - все, що лишилося на згадку про цю частину історії - кіркут. Там багато розбитих мацев. Але я його не бачила.

Стара поштівка з видом костелу. Позичила тут.

Колись це й справді було місто: в центрі площа Ринок (костел лежить неподалік неї), від якої відходило 6 вулиць. До костелу вела вул. Підкостельна, до церкви - Підцерковна, Боринецькою простували в Бориничі, де була залізнична станція, а ще існували вулиці Зелена, Блонна А і Блонна Б - ці вели аж до придністровських лук. Біля річки стояло 3 млина.

Через містечко тік потічок Вишнівчик, через який вів дерев'яний міст.

На ходорівській дорозі стояла фігура св. Яна, на бориничівській дорозі - хрест в пам'ять про 20-річчя польського повстання. Пам'ятник знищили радянські військові в часи Другої світової війни. На вулиці Блонней А стояв цементний Христос з хрестом авторства Антонія Сухоровського.

Містечко було невеликим: лише одна кам'яниця була двоповерховою, а саме будинок польського товариства Народної школи. При школі діяв магазин сільськогосподарського товариства, концертний зал з гардеробом. Тут відбувалися не лише зібрання місцевого стрілецького товариства, а й ставилися самодіяльні вистави.

Українське населення Берездівців теж мало народний дім. Ще в поселенні містився двір, що був власністю закладу графа Скарбека, при якому діяла гуральня (дивне заняття для сиріт - саме вони в ній працювали).

Перед другою світовою телефонна мережа Берездівців складалася з наступних абонентів: пошта, поліційний постерунок, парафіяльна канцелярія і міська управа. Все. Але було вуличне освітлення - для цього використовували нафтові лампи.

Крім руїн замку (я це передчувала!) був ще якийсь великий занедбаний Панський сад.

В двох довгих одноповерхових будинках діяла семикласна (до 1923р. - шестикласна, до 1913 р. - 5-класна) школа. Викладали польською мовою, щоправда, дві години на тиждень учні вивчали українську. Директор школи жив там же, при закладі.

Шкільне подвір'я прикрашав пам'ятник на честь 10-річчя незалежності Польщі (1928 рік?): орел на постаменті.

Мали Берездівці власну футбольну команду "Стрілець". Суперниками як правило були футболісти з Роздолу, іноді з Бібрки ("Орлята"), чи Жидачева "теж "Стрільці"). Ходорів виставляє єврейську команду "Дрор".

В темну частину доби за містечком наглядала добровільна варта, на яку заступали щодня по 6 чоловіків. Кому був час чергувати, отримував спеціальну палицю. Українці вартували під церквою, поляки - під костелом.

В час Другої світової війни євреїв з Берездівців вивезли до гетто в Стрию. Поляки містечка покинули рідне поселення в 1945 р., щоб оселитися на Шльонску.