Пам'ятник Яну ІІІ Собєському
Перша світова війна Російські солдати біля пам'ятника Яну ІІІ Собєському у Львові.

Пам'ятник галичанину (Народився ж бо в Олеську!) і переможцю під Віднем (1683), королю польському Яну ІІІ Собєському стояв колись на Гетьманських валах (зараз Проспект Волі), напроти колишньої Ягелонської вулиці. Бронзового вершника (автор скульптури - Тадеуш Баронч), який з булавою в руці перескакує через турецьку гармату, втсновили на невисокому постаменті в 1896 році. Таким чином, хоча й дещо з запізненням (бо 10 років кошти збирали), львів'яни вшанували 200-річчя перемоги над Портою.

Барончу потрібна була модель - і вона знайшлась: для фігури Яна ІІІ, вбраної в народний строй, позував купець Мар'ян Стіпал (його пранук Лешек Пекальський - знаний сопотський фотограф). В бронзі семитонну фігуру відливали в віденській майстерні Артура Круппа

Обидві світові війни залишили монумент неушкодженим. Цілком природно, що совєтизацію монумент монарху не сприйняв і відправився в еміграцію - в Гданськ, де став одним з символів міста. І вчасно втік: кажуть, радянські володарі Львова вже розглядали плани з переробки Яна на Богдана. Картинки пам'ятника на новому місці дивимось тут: www.nevozhay.com/pictures/ba/gdansk/027.jpg

Старі поштівки із зображенням львівського монумента королю Яну ІІІ.
Pomnik Janu III Sobieskomu we Lwowie