Каплиця Боїмів
З 1900-го року - в 2004-ий. Літографія зламу століть. І Блека в об'єктиві Ігоря Хоми
Каплица Боимов в 1900г.

Чорна перлина

Фото не моє. Не знаю, чиє.

Неймовірна споруда. Неначе традиційну каплицю вивернули, і іконостас опинився назовні: фасад весь вкритий прегарною різьбою, внизу леви з кляпами кілець в мордах, а на вершечку сидить на якомусь ослінчику зажурений Христос.

Інтер'єр продовжує розпочату західним фасадом лінію: ці кесони на куполі, ці велемовні епітафії, ці крилаті ангельські голівки, розп'яття, армії фігур і фігурок - невже це реально, як можна було на початку XVII століття вже так майстерно володіти різцем і так підкорити собі камінь?

Зводилась каплиця поблизу львівської катедри в 1609-1615 роках, можливо, архітектором А. Бемером. Скульптурним декором, ймовірно, займались Я.Пфістер, Г.Штольц, Я.Білий та С.Чешек. (Ось тут і тут його можна роздивитися докладніше).

Заплатіть гривню за вхід та помилуйтесь внутрішнім оздобленням каплиці. Все збереглося майже без змін - от лише розписи (стюкко) колись були поліхромними.

Перша половина XVII століття -час переходу від ренесансу до бароко. Це помітно. Від суворої простоти форм відродження - в спіральний безлад бароко. Нижній ярус, який створив невідомий майстер, більш простий. Середина східної стіни, виконана Г.Штольцем, вже набагато експресивніша, а до куполу приклався різець відомого майстра того часу Я.Пфістера: повна різьблена вакханалія.

Два сімейних портрети на західній стіні - залишки фамільної галереї Боїмів. На південній стіні збереглися дві різьблені епітафії роботи Пфістера.

В лютому 2004р. "Львівська газета" писала, що перед входом до каплиці утворилася яма: провалилася одна з плит, якими вимощено майданчик перед пам’яткою. Трохи процитую:

"Під час досліджень у крипті каплиці археологи побачили глибоку нішу, завалену будівельним сміттям. Ця знахідка занепокоїла дослідників, адже тріщину на фасаді над нею зашпаклювали під час реставрації 1927 року. Тріщина, на думку дослідників, свідчить про погану несучу здатність склепіння крипти.

(...) Під час досліджень експертів здивував той факт, що на одній із плит зовсім не було снігу. Таке зазвичай трапляється над теплотрасами. Очевидно, тепло з крипти досягає поверхні – саме тому ця плита і впала, відкривши порожнину, утворену талими та дощовими водами. Це свідчить про те, що довкола каплиці є порожнини, спричинені відсутністю дренажної системи. Управління охорони історичного середовища м. Львова вирішило засипати яму піском, таким чином законсервувавши її".

А тут читаємо про вандалізм над одним з левів каплиці.

Хто такі ці Боїми?

Ілюстрація з книги про Галичину, виданої в 1936р. в Берліні. Фото Dr. Wilhelm Nölting
Dr. Wilhelm Nölting

Угорець Джорджі (Dziordzi, Dziurdzi), а польською - Єжи Боїм (р.н. невідомий - 1617) прибув до Речі Посполитої з почтом Стефана Баторія, де виконував функцію королівського секретаря, осів у Львові, одружився з Ядвігою Ніжньовською (Jadwigą Niżniowską)  і цілком вписався в середовище заможних львівських міщан. Так вписався, що засідав у Ратуші яко раєць.

Наступні три покоління хлопчиків з роду Боїмів всі матимуть другим іменем Єжи - в честь засновника роду.

Вже корінний львів'янин Павел Єжи Боїм (1581- грудень 1641), син Єжи,  теж був не останньою людиною у місті. Хоча і вивчився Боїм-молодший на лікаря в Падуанському університеті, а в 1600 році як доктор філософії та медицини був навіть синдиком падуанських артистів, в 1613 році повернувся на Батьківщину, щоби заплатити борги свого швагра Зигмунта Брезлера. Водночас виконував обов'язки економа (управителя) шпиталя св. Духа при однойменному костелі. В 1620-1641 році був, як і батько колись, райцем, а з 1627 року - війтом Льовова. Разом з іншими можновладцями Львова уфундував в Катедрі вівтар св. Роха в 1623р., коли місто страждало від голоду та мору. При цьому спеціальність свою не забував, мав лікарську практику, хоча не гребував й дохідною торгівлею: конкурував з гданським купцем Яном Томсонем (Janem Tomsonem), сплавляючи до Гданська поташ з маєтків князя Яреми Вишневецького, а також пшеницю.

Мав велику кам'яницю "Джіорджівку" (Dziurdziowska) поблизу єзуїтського костелу (Трибунальська, 10). Одружився з Доротою Барщовною (Dorota Barczówna, померла в 1644р.), мав дочку Катерину та шість синів. До речі, первістка Єжи Павло Боїм позбавив спадщини за паскудне ведення бізнесу: той легковажно замість множити добробут все втрачав. Інші сини: Павел (як і батько, медик), Міхал (пішов в єзуїти. Мабуть, тому що недалеко ходити було - сусіди), Микола і Ян (купці). Наймолодший, Бенедикт Павел, теж став єзуїтом. Теж нічого собі кар'єра.

Павел Боїм заповів поховати себе в родинній каплиці при катедральному цвинтарі, яку зафундував його батько. Дотепер одну з зовнішніх стін "чорної перлини" Львова прикрашають портрети та герби Єжи, Ядвіги, а в інтер'єрах збереглися різьблені фігури Єжи Боїма, Павла, інших членів родини, та по-барочному пишні епітафії.

Падуанський університет дотепер зберігає серед інших реліквій часу герб Павла Боїма, а також ще одного студента - Міхала Боїма (1679).

Дивно, що при такій багатодітності рід Боїмів досить швидко згас. Всі діти онука Єжи, теж Єжи Боїма, померли бездітними. Лише Миколай Боїм (помер в 1690р.) лишив трьох синів: Міхала, Рафала та Алєксандра. Що з ними сталося далі, невідомо.

Ще ілюстрації:

1868р. Журнал "Strzecha". Схожий вигляд каплиці, але вже від 1998 року. Два фото початку ХХ століття від відомого білоруського майстра фотографії Яна Булгака. Картина Юрія Хіміча. Фото інтер'єрів - звідси: http://www.wspolnota-polska.org.pl/index.php?id=kw3_3_09
Kaplica Boimow w 1868r
Lwow, kaplica Boimow, 1998