Бернардинський монастир

Комплекс колишнього бернардинського кляштору у Львові (зараз це церква св. Андрія) - одне з найулюбленіших місць в місті. А в кафе "Бернардинський дворик" ми з Ігорем Хомою якоїсь їли смачний смажений сир. Симпатично тут.

Ще на початку ХХ століття площа, на який стоїть монастир (зараз його адреса площа Соборна, 3, 3а) носила назву Бернардинської. Часи змінилися, але творіння архітектора Павла Римлянина продовжує тішити око львів'ян та туристів.

Костел-базиліку в стилі італійського (з домішками німецького) ренесансу зводився з 1600 по 1630 роки на місці свого дерев'яного попередника з XV століття. Справу, розпочату П.Римлянином, продовжував архітектор А. Прихильний, а ще будівничий монах Бернард Авелідес. Зрозуміло, що Бернард був бернардинцем. :о) Можливо, через те, що споруда мала кількох "батьків", вона являє собою розкішний приклад мішанини стилів: суворий низ в традиціях аскетичного П.Римлянина протиставлно багато декорованому верху споруди в стилі маньєризму. Схожі елементи знайдемо в архітектурі Північної Європи тієї доби.

Придивіться до фасаду - і побачите статуї святих бернардинського ордену, а в нішах другого ярусу - скульптурні зображення богоматері і апостолів Петра і Андрія.

Львівський архів. Ліворуч т.з."грамота Дракули"
Ліворуч так звана "грамота Дракули": дозвіл валаського князя львівським купцям на торгівлю.

Не бійтеся потривожити молитви віруючих і сміливо заходьте у храм - бо такого розкішного інтер'єру гріх не побачити! На наше щастя, збереглися п'ятнадцятьдерев'яних вітарів, виконали у 16З0—1640-х pp. майстрами з (тепер вже польського) Ярослава Томою Гуддером і Конрадом Кутшенрайтером. Стіни прикрашають нещодавно відреставровані розписи, які у  1738—1740 pp.виконав бернардинець та учень італійського художника Джузеппе Карло Педретті Бенедикт Мазуркевич. Збережені різьблені лави в пресвітери виконав у 1640— 1644 pp. майстер Павло з Бидгощі.

У комплекс колишнього монастиря входять також оборонні мури з Глинянською надбрамною баштою. (Через неї колись вів шлях до Глинян) З боку вулиці Підвальної кляштор виглядає справжнісінькою фортецею: в XVII столітті навіть храми повинні були пам'ятати про оборону в разі ворожого нападу. Бернардинський прихисток в ті часи був оточений мурами з бійницями. Дещо збереглося до наших днів.

І дзвіниця в костелу також більше схожа на башту замку. Зведена вона була в XVII столітті, а перебудована в 1734р.

Чарівно-наївний колаж. 1903 р.

У 1736 році перед фасадом костелу встановили пам'ятну колону, прикрашену скульптурою святого Яна з Дуклі. Колона встановлена в пам'ять облоги міста військами Богдана Хмельницького в 1648 році. Начебто святий Ян тоді оберігав монахів і явився в небі - чудо, чудо! Ян цей, хоча й походив з лемківської Дуклі, та помер у Львові 29 вересня 1484 року у віці 60 літ і майже відразу був визнаний святим. Реліквії Яна з Львова свого часу перенесли до його рідної Дуклі.

З 1600 року походять монастирські келії (1600), в яких зараз квартирує історичний архів Львівської області, що веде свою історію з 1783 року. Про ці келії багато ходить чуток: трохи слизьких, трохи кривавих. То якісь кістки знайдуть, то привид блукає, то подейкують про пихатого монаха, який підписав в зачиненій келії угоду з дияволом - і зник з монастиря, залишивши лише цирограф, то грамота Дракули, кров'ю писана, вспливе в розмовах. Бачили ми з Ігорем ту грамоту: так, часів володарювання Влада Цепеша, але цчілком пристойний документ, дозвіл на торгівлю. Політика і в ті часи була політикою.

Картинки:

1837 рік. Тижневик "Przyjaciel Ludu". Гравюра за 1869 рік (тижневик "Strzecha"). Дві фотографії початку ХХ століття.
1837
1869
Bernardynski plac we Lwowie
Перше фото - 1900р. Наступне - 1910-тий. І ще два старих зображення. Симпатично.
1900
1910
Бернардинский костел во Львове когда-то
Лепорелло зламу ХІХ - ХХ столітть. Фонтан, який видно на першому плані наступної поштівки, невдовзі доведеться перенести - читайте, навіщо, тут: http://castles.com.ua/index.php?id=mickewicz . Два загальні види Бернардинської площі і колони св. Яна з Дуклі.
Klasztor bernardynow we Lwowie kiedys
Ротонда (1761). В храмі (11 січня 2005 року). Поруч з комплексом вирує життям Галицький ринок. Фрагмент старого розпису монастиря.
Rotonda z 1781r.
11/01/05
Halicki rynek
Stara freska
Старий малюнок монастиря. Блека поблизу комплексу. 1993 рік. Інтер'єри вражають розкішними розписами і багатою барочною різьбою. Ян Матейко. "Хмельницький під Львовом". В небі Ян з Дуклі.
Lwow. Bernardynski klasztor
Bernardynski klasztor w 1993 r.