Львів. Музей етнографії та художнього промислу
Будівля львівського музею етнографії та художнього промислу на Проспекті Свободи.
Розкішні сходи ведуть на другий поверх музею етнографії.
Львів. Музей етнографії

Моя стаття про цей музей

Самий центр Львова, поруч з Оперою та костелом єзуїтів: проспект Свободи, 15. Шикарна еклектична будівля, зведена Юліаном Захаревичем в 1891 р. для Галицької ощадної каси. Он навіть вгорі, біля зеленого куполу сидить кам’яна алегорія Ощадності, яку завдяки смолоскипу та променям над головою вважають такою собі львівською статуєю Свободи.

«Фортуна» роботи скульптора  Ю.Марковського

В розкішних інтер’єрах споруди розмістився Музей етнографії та художнього промислу. Повний титул ще довший: Музей етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАН України.

Зуби зводить від нудьги, коли чуєш таку назву: що, знову горщики, прялки і постоли? Кілька залів першого поверху й справді наповнені певною кількістю мотик і плугів, а все інше... М-м-м! В вестибюлі хтиво вигинається оголена «Фортуна» роботи скульптора Ю.Марковського.

Сходова клітка, якою б пишалися й найбундючніші з палаців, прикрашена виготовленими в австрійському місті Інсбрук вітражами - якісь по-східному біло-блакитні завитки складних орнаментів, дуже гарно. Десь під сходами, біля каси, майже заховалася у затінку карета — цілком етнографічний такий експонат, якщо говорити про етнографію шляхти. Біля неї, якщо потрібно, можна залишити важкі рюкзаки - туристам часом така інформація може згодитися. :о)

А яка на другому поверсі колекція годинників! Від годинників-картин і коминкових ампірних монстрів до кишенькових астролябій і годинників-хрестів.

Музей було засновано у 1951 році

на базі Музею етнографії Львівської філії АН УРСР (колишній Музей НТШ) і Львівського державного музею художньої промисловости (колишній Міський музей мистецького промислу). Колекція експонатів поповнювалась з 1940 року збірками націоналізованих колишніх громадських і приватних музеїв. Так тут опинилися частини експозицій знаменитих львівських музеїв ім. Дідушицьких і ім. Любомирських, Національного музею, і навіть дещо з жіночої гімназії, яка діяла при монастирі василіянок.

Етнографічний відділ сучасного музею (оті самі мотики на першому поверсі) нині нараховує понад 44 тисячі експонатів (ні, не лякайтесь: таку кількість мотик ви не побачите, це разом з запасниками). У відділі мистецького промислу (другий поверх) зберігається понад 28 тисяч експонатів.

В 1955-1963 рр. музей етнографії та народного промислу видавав «Матеріали з етнографії та мистецтвознавства» (1955-1963), альбоми (народний одяг, різьба) та окремі наукові праці. В залах закладу влаштовуються тимчасові виставки (я якраз таку бачила: "Не наукою єдиною").

Один з залів другого поверху

У львівському музеї етнографії та народного промислу. Травень 2008 року.