Krems a.d. Donau - Кремс
Символ міста - середньовічні ворота Штайнер-Тор - в грудні 2008 р.
Символ міста - середньовічні ворота Штайнер-Тор
Steinerthor сто років тому.

Карта міста

Ви були в румунській Сігішоарі і вам сподобалося? Будете в Австрії, заїдьте в Кремс: досить схоже, нехай і на воді розбавлене. Місто теж може похвалитися членством в списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, але не соло, а в складі групи: в ЮНЕСКО увійшов культурно-історичний ландшафт Вахау: долини Дунаю від Мелька (там найбільше в Австрії аббатство) до Кремса.

Підказую: місто (трохи менше за 24 тис. жителів) в Нижній Австрії.

До Відня - 60 км.

До Санкт-Пьольтену - 20 км.

На Ст.-Пьольтен чи не кожні 20 хвилин ходять поїзди з віденського Sudbahnhof (Південного вокзалу). В Герцогенберзі - пересадка на поїзд до Кремсу. Автовокзал розташований відразу по виходу з залізничного вокзалу. Якщо стояти спиною до вокзалу, праворуч будуть міжміські рейси, а прямо -платформа, куди щопівгодини, всі одночасно, під'їжджають приміські автобуси (№№ 1-5, відправлення в 15 і 45 годин кожної години з 6 ранку до 6 вечора). Ними за стандартні 1,70 євро (квиток видає водій) можна потрапити в Рехберг, виноробний і приємний Штайн тощо.

Магазин на вокзалі закривається набагато пізніше за інші. Туди варто зайти хоча б для того, щоб на полицях побачити всю лінійку шампанського "Крим". Ще одна згадка про Україну зустріне вас поруч з будинком "Пори року": на урядовій установі висітиме жовто-блакитний прапор. Нічому дивуватися: це кольори Нижньої Австрії. :о)

Костел піарів. Ні, не тих, що PR.

Головний вівтар

Так як місто нехай і невелике, але багате пам'ятками, хоч на кількох зупинюся докладніше.

Найвище за все-все-все в Кремсі розташована колегія піарів (зараз там університет і якісь дитячі навчальні заклади) з костелом. Ще в жахливо далекому 1014 р. кайзер Генрих ІІ надав єписопу Беренгару фон Пассау чималий наділ, щоб заснувати на ньому фарний костел. Ділянка була розташована на підвищенні, звідти відкривався чудовий вид на все місто. Храм на горі став найдавнішою культовою спорудою Кремса. Легенда навіть приписує її заснування святому Стефану. Та перша документальна згадка про Маріацький костел на цьому місці відноситься вже до 1284 р. В кінці XV століття церква відійшла до міської общини. 1457 р. датується головний вівтар. На західному порталі храму збереглися цифри "1477".

Освячення костелу відбулося в 1508 р. (як і всі готичні храми, собор в Кремсі будувався довго). Навіть тоді ще не було повністю закінчено внутнішні роботи: вони тривали аж до 1515 р.

Пізньоготичний храм є одним з найкращих зразків стилю в Нижній Австрії. Вражають готичні склепіння. Більшість пам'ятних таблиць на стінах походить вже з доби Ренесансу. А прегарний орган належить епосі бароко - як і барочне оформлення інтер'єру, виконане знаним австрійським майстром Мартіном Йоханном Шмідтом, відомим як "Кремський Шмідт" ("Kremser Schmidt").

В 1616 р. храм було віддано ієзуїтам. Вони заснували при ньому монастир, відкрили гімназію. В секулярізаційному 1776 р. комплекс дістався піарам - монахам, які активно займалися шкільництвом, і тим були симпатичні кайзеру, який бажав, щоб монастирі приносили користь.

Височенна башта собору вже при ієзуїтах використовувалась також як пожежна каланча, звідки подавався сигнал в випадках пожежі чи небезпеки. Найнижча частина вежі походить з романського ХІІІ ст. - все ще помітні романські вікна. Споруда була перебудована в XV ст. Біля входу до вежі з західного боку знаходиться вмурований єврейський надгробок, на якому вже практично не розібрати напису. В 1900 р. напис ще читався: там йшлося, що це надгробок рабина Нахліфа (Nachlifa, помер в 1395 р.). Важко сказати, як камінь зберігся, незважаючи на погром єврейської громади Кремса в 1421 р., і чи не був він перенесений сюди з окописька в гуманістичному XVI столітті.

В храмі є кілька стендів, присвячених його історії (з моделлю храму в романські часи, кресленнями, історією його нещодавньої віднови, з макетом Кремса). На зовнішніх стінах збереглися старі фрески. В них, як в картини, вписані скульптури Ісуса.

Збереглися розгалужені підземелля, прориті під собором. знаходила згадки про багатющий костельний музей. Оббійшла всю будівлю і зовні, і всередині - не знайшла.

Історично-пам'ятковий вінегрет

Кремс колись

Кремс лежить на Дунаї на висоті 220 м над рівнем моря.

Кремс - один з самих відомих в Австрії виноробних регіонів. Тут, як і в нашому Мукачевому, щороку проходить фестиваль вина. Кожен місцевий кабачок має за честь запропонувати гостям "hauswine" - домашнє вино. По скромній достатньо ціні - євро за бокал. Дуже, дуже пристойне біле сухе. :о). Білі - спеціальність Кремса.

Перші окультурені грона з'явилися тут ще в ІІІ ст. н.е., в часи правління імператора Пробуса (276-282). За легендою, місцеві виноградники стали місцем, де провів свою старість св. Северин.

Вперше місто згадане в 995 р., тому в 1995 бучно святкувало своє тисячоліття. В Австрії навіть була випущена 20-шілінгова монате, присвячена такій події. Безумовно, в мальовничій Дунайській долині люди селилися і до Х ст. В Кремся було, приміром, знайдено дитяче поховання, якому вже 27 тисяч років! Між іншим, це найстаріше поховання у всій Австрії. Кремс часом називають "колискою Австрії".

Саме в Кремсі були карбовані перші австрійські монети - "кремські пфеннінги".

Фарний костел в Кремсі - найперша барочна культова споруда Австрії.

Барочний фарний костел.

В ХІ-ХІІ ст. місто називалося Креміс (Chremis) і було серйозним суперником Відня. Принаймні, за розміром міста співпадали, і значення важлвих торгових центрів на перехрестях шляхів було в обох поселень. Вже тоді поселення мало міські права - отримало їх від самих Бабенбергів.

Влітку сюди можна приплити на кораблі - в Кремсі є річковий порт. Можливо, взимку теж можна, але не дуже хотілося. Ми лише баржу бачили, яка тягла в Штайн (колись окреме містечко, а зараз район Кремса) якийсь важливий груз.

Неподаліку від міста є розвалини замку Дюрнштайн (Durnstein). Тут довгий час перебував в ув'язненні англійський король Ричард Левове Серце (це так легенда каже. Історики хмикають: більш вірогідно, що Ричард відбував ув'язнення у Відні).

Головна міська вулиця, Landstrasse, є пішохідною і веде до Steinerthor (1480, надбудова 1754 р.) - єдиної вцілілої (з чотирьох) середньовічної міської брами. Брама - символ міста.

Від міських фортифікацій вціліли фрагменти мурів і потужна Порохова вежа. Її чудово видно з дороги на Рехберг.

В Кремсі є музей карикатур (зведений віденським архітектором Густавом Пайхлем, Gustav Peichl). Дах музею нагадує шиповано-гострий альпійський краєвид, а сам фасад - смішну мордочку. Ну і інші всілякі музеї. В принаймні двох з них в грудні 2008 р. йшов капітальний, безапеляційний ремонт. Особливо шкода, що не потрапила в міський музей, розташований в неоготичному домініканському костелі в центрі міста.

За Кремським Шмідтом - в фарний костел.

Його там багато.