Wien - Ruprehtskirche

Найдавніший храм Відня.

Ой. Скелет!

Він настільки по-сільському скромний, що якось навіть і не вписується в розкішний Відень. Колись храм стояв на березі Дунайського каналу, який тепер і не побачиш, поруч шумів порт. Все було зовсім по іншому. В храмі навіть розташовувався центр торгівлі білим золотом Середньовіччя - сіллю. Її звозили сюди Дунаєм. Рупрехт вважався покровителем солеторгівців.

Зараз це північна частина Старого міста, район т.з. "Бермудського трикутника" ("Bermuda Dreieck"), який пережив свою славу в 1980-х: тоді навколишні бари були шалено популярними. От він, найдавніший храм Відня, Рупертскірхе: лаконічна дзвіниця-башта, обвиті диким виноградом темні стіни, дуже-дуже скромний інтер'єр. Поруч - найстаріша віденська площа, Hoher Markt.

За легендою, святиню спорудили Кунальд і Гізалріх, товариші святого Рупрехта (Роберта), за наказом зальцбурзького єпископа Вергілія в VIII (!) столітті - десь між 796 і 829 роками. Причому спорудили не на пустому місці: колись тут стояла ранньохристиянська катакомбна каплиця. В фундаменті костелу св. Рупрехта використовувався сірий камінь з будівель римського військового табору, який колись і породив Відень. Хроніки відня від 1200 р. вже називають храм св. рупрехта найстарішою церквою міста.

Головна нава костелу датується ІХ ст., але храм багато разів перебудовувався. Тут над хорами зберігся найдавніший вітраж Відня (орієнтовно 1370 р.), який зображає розп'яття і Мадонну на троні. Найдавнішими є і дзвони святині (1280 р.). Ще одна цінна реліквія - т.з. "Чорна мадонна", скульптура, що начебто провістила наближення турків та епідемію чуми.

Саркофаг з скелетом-мощами - теж реліквія, яка дуууже кидається у вічі. Це не Рупрехт, це святий Віталій. Рупрехт в храмі присутній лише у вигляді статуї - а також як мозаїка на сусідньому з храмом сучасному багатоповерховому будинку.

Архівне зображення.
Архівне зображення.