Sighişoara - Сігішоара

Місто-казка, місто-мрія, найкомпактніший середньовічний рай Трансільванії. Прага і Краків поступляться в моєму приватному хіт-параді місцем Сігішоарі, і не лише тому, що саме тут народився Влад Цепеш, Дракула. А тому, що тут дуже розумний масштаб та відчуття комфорту, до якого, здається, от-от і зможеш доторкнутися.

Корисна інформація

Вид з нової частини міста на стару

Населення: близько 33 тис. чол.

Готелі: навіть не сподівайтеся, що залишитеся тут без ночівлі. Є все - від хостелів до дорогих мережевих брендів. Причому навіть в межах старого міста можна знайти нічліг за 20 євро з носа. В інфоцентрі (по дорозі в старе місто праворуч відбігає вуличка, там є інфоцентр, а ще один - напроти костелу).

З їжею - як скрізь. Харчувалися в дорогому ресторані в рідній хаті Дракули, в ще одному пафосному місці їли пюре з каштнів, а часом брали додому кільк піц з піцерії між блочними п'ятиповерхівками - було смачно і дуже дешево.

Відстань від: Бухаресту - 328 км; Брашова - 121 км. Добиратися можна як електричками (рекомендую!), так і автобусами.

Музеї: в місті їх чимало, вхід відносно дорогий (4-8 леїв), фотозйомка шалено дорога (20 леїв). Чесно: особливого враження крихітний музей тортур (пн 10.00-15.00, вт-пт 9.00-18.30, сб-нд 9.00-15.30, в проході годинникової башти) чи музей зброї на три зали (пн 10.00-15.00, вт-пт 9.00-18.00, сб-нд 9.00-15.30, перший будинок від Годинникової башти) не справили. Значно краще відвідати розкішні музеї в сібіу, аніж оці туристичні заманухи. За тортури ми й грошей не платили: все зрозуміло з тим музеїм вже при вході. А от на Годинникову башту потрапити не встигли, як і в готичний домініканський костел (фото див. на сторінці про будинок Дракули) - він був зачинений на реконструкцію. Проте по темних і довгих дерев'яних Учнівських сходах ходили, всі башти укріплень бачили, до велетенської лютеранської кірхи (XIV ст.) на пагорбі, біля німецького цвинтаря, піднімалися, в католицькому храмі (1896) поблизу Башти ткачів (з графіті BURZUM) теж бували.

Увага! з 1999 року Cігішоару включили до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. І не дарма!

Історія коротко

Православний собор на березі Тернави Маре

Німці називають Сігішоару Schäßburg; угорці - Segesvár; в середньовічних грамотах, писаних латинкою, її величали Castrum Sex (!!!! Тільки це не від того, що ви подумали). Все це свідчить про те, що місто на річці Тернава Маре (Велика Тернава, дуже по-слов'янськи звучить) було поліетнічним, старовинним і важливим. Так і є.

Перша згадка в документах - в хроніці Краусса під 1191 р. Місто засноване саксонськими колоністами - ремісниками та торговцями, які прибули в ці землі на запрошення угорського короля. Тоді це було малозаселене угорське прикордоння. Castrum Sex, Шостий Замок, рік 1280-тий - отже, до Сігішоари саксонці вже звели п'ять твердинь. Але шоста, шоста...

Вже за 18 років з'являється і нова назва міста - Schespurch (Schaesbrich). Важливий торговий центр на перетині шляхів, прикордонний замок, чимале місто, населене переважно німцями, які його й розбудовували. А королівським поселенням Сігішоара стане в 1337-му. Хоча до статусу міста ще довго: його отримає в 1367р.

В XVII ст. в Сігішоарі діє 15 гільдій і 20 ремісничих цехів - дуже солідно. Принагідно місто відбивається від ворогів, витримує осади і пожежі, епідемії чуми та іноземні окупації. Коли тут мешкав в екзилі жорстокий Влад, в місті карбували монети. Сама валаський господар Цепеш, син Драга, вперше назвав Шесбург Сігішоарою. В епоху бароко тут жив відомий скульптор Еліас Ніколаі (Elias Nicolai). Інші відомі мешканці Сігішоари: історик Георгіус Краус, хімік Андреас Бертрам, журналіст Іларі Кенді.

На сусідньому полі Альбешті відбулася битва під Сегешваром, де революційні загони, керовані Юзефом Бемом були розбиті російською армією (31 липня 1849 року). За переказами, в цій битві загинув юний угорський геній Шандор Петефі. На його честь в Альбешті зведено в 1897 р. монумент.

Румунія отримала в свої володіння Сігішоару лише після Першої світової, коли Австро-Угорщина розпалася.

Зараз стара частина Сігішоари, Цетате (Cetate) - одне з небагатьох в Європі і єдине в Румунії середньовічне заселене місто. Тут збереглися будинки ремісників і патриціїв (Венеціанський будинок). На початку 2000-х багато говорилося про Дракуленд, парк вампирячих розваг поблизу міста, але цю ідею все-таки відкинули. Шкода.

Церквиця біля мосту
Церквиця біля мосту
Сігішоарські сувеніри
Будиночки Сігішоари
Будиночки Сігішоари
Старий готель на початку Старого міста. Поруч обов'язкові Ромул і Рем.
Старий готель на початку Старого міста
Брама міських укріплень
Turtul cu Ceas - Годинникова башта (64 м). Ах!
Turtul cu Ceas - Годинникова башта. Ах!
А ось і сам годинник, який приводить в дію електрострум. Фігурки символізують дні тижня: Діана, Марс, Юпитер, Меркурій, Венера, Сатурн і Сонце.
А ось і сам годинник
Ввечері тут гарно