Високий Замок
Це все, що лишилося від Високого Замку тепер.
Lwow - Wysoky Zamek

Львів оточений пагорбами Розточчя. На одному з пагорбів близько 1360 року за наказом короля Казимира ІІІ було закладено Високий Замок, важливу частину міських укріплень. Є гіпотези про те, що мурований замок виріс в XIV столітті на підвалинах свого попередника, дерев'яного замку князя Лева, але це поки що гіпотези.

Місце під форпост вибрали вдале: гора була високою і крутою, а тому укріплення здавалося неприступним. Воно і було неприступним - аж поки в 1648р. козаки Максима Кривоноса не зруйнували твердиню. Гарнізон після того з замку вивели - і в 1672р. турки захопили фортецю без бою.

Відомо, що замок мав сім веж, брами, криницю і гарнізонний будинок, з 1495р. мав на озброєнні гармати. Згадана криниця була сухою (Розточчя!), воду збирали дощову. Підземелля замку використовувались як в'язниця: відомо, що після 1410р. там сиділи полонені тевтонці, захоплені під Ґрюнвальдом. В 1559р. тут відбувала ув'язнення нещасна Гальшка Острозька. Цікаво, що ув'язнених ділили за класовим станом: у Шляхетській вежі покарання відбувала шляхта, у Гультяйській - всі інші пройдисвіти.

Замок належав безпосередньо королю Польщі, а комендант фортеці (бурґграф) займав посаду заступника королівського старости.

Залишки замку в 1910р.
RUINY NA WYSOKIM ZAMKU

За австрійських часів, як і скрізь на Галичині, замок почав занепадати та поступово розбиратися. А коли комусь з міських урядовців прийшла в голову шалена ідея насипати на замковій горі курган (kopiec) во славу Люблінської Унії, замок був приреченим. Курган насипали довго, кажуть, під ним дотепер зберігся замковий барбакан, а все, що залишилося від фортеці - невеликий фрагмент південної стіни недалеко від сучасної телебашти. Колишній мер Львова Л.Буняк задумав був відновити Високий Замок, але місто збунтувалося на таку безглуздість.

Крім Високого, був і дерев'яний Низький Замок (на місці сучасного Народного музею і колишнього театра Скарбека, зараз - ім. Заньковецької), що входив в склад міських укріплень. Відомо, що Низький Замок згорів в 1381р., був знову відбудований з дерева, а мурами і гарним ренесансним фасадом обріс лише після пожежі 1565р. Замок стояв на березі Полтви і мав три вежі: Суддівську, Ювелірів і Кутову, а ще внутрішній рів і Гетьманську бастею.

В історію Низький Замок увійшов завдяки підписаному в його стінах в 1537р. Сигізмундом І Старим документу, за яким скасовувалася спадковість королівської влади. В 1704р. в Низькому замку мешкав шведський монарх Карл ХІІ - після того, як взяв Львів. З XVIII століття Низький Замок теж перетворився на руїну, його розібрали ще до 1802 року.

Ще читати про замок.

То яким він був?

Роздивитися Високий Замок на старих гравюрах важко, але можна спробувати. Три старих гравюри (з тижневиків Przyjaciel Ludu i Lwowianin), а також вид на курган та шматок замку на початку ХХ столітття. А тут цікаво: на малюнку 1915 року вчитель показує учням не на монумент на честь унії, а саме на рештки замку.
Wysoki Zamek we Lwowie
Ruins of the Lvov castle