Костел св. Антонія у Львові
Поруч з костелом св. Антонія завжди багато дітей (неподалік музична школа) і бабусь (неподалік Винниківський ринок). 23 жовтня 2010 р.
Костел св. Антонія у Львові. Kościół św. Antoniego we Lwowie
Вівтар костелу св. Антонія. 23 жовтня 2010 р.
Вівтар львівського костелу св. Антонія. St. Antony church in Lviv, Ukraine

Вул. Личаківська, 49а. Кут вулиць Садовського, Солодової і власне Личаківської. Повз цю споруду проїжджають у трамваях і маршрутках тисячі туристів, котрі добираються або в скансен "Шевченківський гай", або на Личаківський цвинтар. Хтось, напевно, проводжає поглядом бароковий костел за вікном.

І правильно робить. Краще взагалі вийти з транспорту - Личаківський цвинтар від вас не втіче, всі там будемо (С),

На цьому місці у першій половині XVII ст. францисканці звели дерев'яний храм - ділянку під будівництво 23 червня 1617 р. надав магістрат. Та через 31 рік храм горить - якраз війська Б.Хмельницького обложили Львів. За будівництво нової святині - вже мурованої - взялися аж в 1669 р. Фундатором виступив Кшиштоф Корибут Вишневецький. Фундатор був з нього, напевно, такий собі, бо грошей не вистачало - храм став своєрідним довгобудом, на кінець XVII ст. було зведено лише фундаменти та, ймовірно, вівтарну частину. В 1718 р. гроші на недобудовану святиню дав вже краківський каштелян Януш Антоній Вишневецький. Припускають, що архітектором міг бути хтось з династії Фонтана. Освятили костел аж у 1739 р., а масивні сходи з скульптурою Богоматері з'явилися у 1755 р. І цю скульптуру, і статую св. Антонія (у дворі костелу) приписують Себастьяну Фесінгеру. При храмі був невеликий монастир.

Реконструкція комплексу мала місце у 1765 р. (під керівництвом Франциска Кульчицького) - тоді було добудовано бароковий фронтон із кам'яними вазами (проект Петра Полейовського). Секуляризаційні реформи австрійського уряду перетворили костел св. Антонія в 1786 р. з монастирського храму на парафіяльний - до того таким був сусідній Петропавлівський костел ордену паулінів, буквально через дорогу (його віддали греко-католикам). Дзвіницю добудував у 1818 р. Йозеф Маркль. Пізніше дзвіницю було вбудовано у мур (1830). Стінопис інтер'єрів датують 1854 р.

Перебудова храму - у 1893 р., реставрація сходи з балюстрадою - 1901 р., наступного року добудували каплицю Розп'ятого Христа, а у 1904 р. - каплицю св. Варвари і св. Йосипа (розписи Тадеуша Пельчарського).

Костелу св. Антонія пощастило - в радянські часи він діяв, хіба от в 1950 р. в парохії забрали плебанію. В часи незалежності до храму знову повернулися ченці-францисканці.

Якщо пощастить потрапити всередину (а чому має не пощастити?), можна побачити п'ять пізньобарокових вівтарів (1740-ві). Дерев'яний амвон і пізньобарокові сповідальні - теж з XVIII ст. Ордан - молодший, з середини ХІХ ст. З трьох дзвонів храму вцілів лише один.

Листівка поч. ХХ ст.
Комплекс датується 1669-1904 рр.