Святий Юр

Шкода, що цей прегарний собор в 2005 році розжалували в с(т)ані. Був центр метрополії - став звиклим катедральним храмом. Метрополія переїхала в пафосну столицю.

Храм, названий на честь святого-покровителя Львова, - львівський the must.

Величну махіну в стилі пізнього бароко (з елементами рококо) зводив один з найзнаменитіших тандемів в історії української архітектури: архітектор Бернард Меретин і скульптор Йоган Георг Пінзель. (Їнші їх творіння збереглися в Бучачі, Наварії, Годовиці, Коломиї, Лопатині, Городенці).

Але собор і комплекс палацових споруд поруч з Юром, які виникли в 1744-1770рр., були не першими сакральними будівлями з цією назвою і на цьому місці. В 1341 році було відлито святоюрський дзвін, цю новину повідомили літописи - і вперше позначили собор св. Юра на карті історії.

В 1363 році тут звели під керівництвом архітектора Дорінга (автор Вірменського собору) першу муровану базиліку візантійського типу. Звели - легко сказати. Будували аж до 1437 року.

А що було далі - розкажу пізніше, добре? :о)

Архівний Юр:

Гравюра з тижневика Lwowianin (1835). Тижневик Przyjaciel Ludu (1937). Дві польські листівки 1920-1930-х років.
Katedra sw. Jura we Lwowie
Кафедральный собор св. Юра (Георгия), Львов