Городоцький район

Старе городище та храм. 11.01.05

Улюблені місця короля Ягайла.

Городоцький район (центр - місто Городок) розташований у західній частині Львівщини, межує з Яворівським, Пустомитівським, Миколаївським, Самбірським та Мостиським районами. Площа району 726 кв. км., населення 79.7 тис. осіб, яке проживає у 80 населених пунктах. Територією Городоччини протікає кілька річок, найбільшою серед яких є Верещиця, що утворює на своєму шляху десятки ставів. У надрах є поклади гончарної глини, вапняку, сірки, торфу, родовища природного газу. В економіці Городоччини домінує сільське господарство. Городок розташований над річкою Верещицею, лівою притокою Дністра, за 25 км від Львова. Основа постійного заселення міста почалась в період Київської Русі і інтенсивно розвивалась за часів Галицько-Волинського Князівства (XI-XIVст.)
Район не настільки багатий на пам'ятки старовини, як сусідній Пустомитівський, але допитливий турист знайде і тут справжні скарби та неогранені алмази. Чого вартий лише мало кому відомий нео-ренесансний палац в селі Туліголови! А там же ще й костел є, і стара капличка... А неподалік - костел в стилі конструктивізму в селі Переможне.
Туристською "візитівкою" району впевнено можна вважати куротний Великий Любінь з замком-палацом та масою храмів. Хоча більш "провінційні" дороги ховають сюрпризи: в селі Кліцько звереглася дерев'яна цервка 1603 року з дзвіницею 1673р. Було б бажання ці скарби шукати!

Я ілюструвала табличку з "Пам'яток України".

Г о р о д о ц ь к и й   р - н