English   Контакти   Книги   Новини   RSS   Галерея   Телетайп   Населені пункти   Типи об'єктів   Топ-13   Блог   Guest-Up-Oh?  
Церква Стрітення у Львові (кармелітський костел)
Церква Стрітення у Львові. Липень 2009 р.
Церква стрітення у Львові. Липень 2009 р.

Якось начебто і Арсенал поруч, і Домінікани, і Порохова вежа - он же вона, зовсім близько, а місце чомусь абсолютно не-туристське. Винниченка, 30а, поруч, на розі - офіціозний триповерховий палац римо-католицьких єпископів, котрий зараз гвалтують нефаховою реставрацією.

 

Церква Стрітення у Львові

 

Споруда, про котру поговоримо, задумувалась як костел Богоматері - і по ній це чудово видно. Гроші на її побудову дали батьки великого короля Яна ІІІ  Якуб Собєський (Собеський) та його дружина Теофілія Данилович. Це був бароковий храм монастиря кармеліток босих, зведений в 1642-1644 р. Дата побудови вибита на плиті над вхідним порталом. Хоча без впливів знаменитого римського Іль Джізу не обійшлося - тренд такий, що поробиш - костел, спроектований придворним королівським архітектором, італійцем Дж. Б. Джізлені, все-таки не позбавлений своєрідності і якоїсь солідності. До речі, ця місцина колись називалася Персенкувка.

 

Перша ґрунтовна реставрація костелу мала місце ще наприкінці XVII ст. Тоді ж фасад досить лаконічного храму прикрасив, пом'якшив білокам'яний декор. Скульптури св. Терези і св. Йосипа, виконані королівським придворним скульптором Андрієм Шванером, що дотепер стоять в нішах, походять саме з того часу (1688). Ці святі особливо почиталися в монастирі, бо вважалися засновниками ордену кармелітів.

Фасад споруди розчленований пілястрами, нішами і карнизами, кути оформлені волютами. Дві колони підтримують фриз із тригліфами над головним входом.

Вазони в нішах нижнього ярусу та картуші над ними з'явилися ще пізніше. Фрески в закристії були написані в 1929-1931 рр. довершено-містичним Я.Г.Розеном (пам'ятаєте вірменський собор? Ну от, це теж він розписував).

Костел діяв до 1946 р. Зараз в костелі діюча греко-католицька церква.



Свята Тереза на фасаді
Свята Тереза на фасаді
Інтер'єр Стрітенської церкви у Львові.
Інтер'єр Стрітенської церкви у Львові.
Львов. Церковь Стретения
Фасад костелу
Церква Стрітення у Львові

"Замки і храми України" - некомерційний cайт, що підтримується фактично силами і ентузіазмом однієї людини. Допомогти проекту:
гривневий рахунок 4149 5100 9101 3567

євровий - 5168757402858452

Patreon

Ваш внесок допоможе не зневіритися в тому, що роблю вже 20 років. Дякую.

Екскурсійний супровід у мандрівці Кам'янцем-Подільським, Поділлям та Західною Україною в цілому: kamienczanka@gmail.com

© All rights reserved.
Всі права на матеріали охороняються у відповідності до законодавства України.
Будь-яке використання матеріалів сайту можливе лише за попередньою узгодженністю
Розробник