Витилівка
Це не якась дивовижна фотовдача: сфотографувати костел у Витилівці без коня значно важче, ніж з конем. Пасеться він тут. Сусідський. Липень-2020
Костел у Витилівці

За 16 км від Чернівців

Перша письмова згадка - 1504 р.

Координати: 48°24′26″ пн. ш. 25°48′04″ сх. д.

Біля тисячі мешканців

До 70 % індичого м'яса в Україні - родом звідси

Від траси на Кіцмань до Витилівки може з кілометр-півтора буде. Якщо проїхати аж далі, до центру села, побачите дерев'яну церкву Трьох Святих (1897). Але мене завжди підганяють обставини (у вигляді транспортних негараздів), тому я обмежилася видом на церкву здалеку (так собі вийшло, руки у мене не дуже стабільні) - і більш докладним знайомством з костеликом, котрий стоїть на початку села праворуч від дороги.

Про костел я дізналася, коли чекала Гриця, у 2013-му. В якомусь буковинському медіа волала від розпачу заміточка: пропадає, гине храм! Рятуйте. В селі Кліводин.

Врятували чи ні, вибралася дізнатися аж у липні 2020-го. Ну зайнята була, ви теж буваєте. Поїхала в Кліводин, знайшла там мега-красиву церкву - і жодного сліду від римо-католицького храму. І, кажуть люди, не було тут такого ніколи. Взагалі.

Гм. Ну добре. На відміну від 2013-го, у 2020-му вже є мобільний інет. Клац-клац-клац - ага, якийсь костелик є у Витилівці. Їдемо поглянемо.

Таки це був він. І таки тро-о-о-ошечки врятований. На кошти від польських благодійних товариств споруду підремонтували. В ній планували зробити музей польської громади села. Зрозуміло, що без хоч якогось призначення будівля знову буде руйнуватися, а що ще у селі можна придумати? Ну не художню ж галерею і не коворкінг. То хоча б музей - з тих, котрі завжди стоять зачинені.

Історія цього неоготичного храму, а радше каплички, мені зовсім невідома. Все що знаю - збудовано місцевим паном, римо-католиком, для власної родини. Той самий пан ще й щедро жертвував на церкву. Її побудували у 1897-му - отже, костел теж має походити плюс-мінус з тих років. Вікіпедія помилково датує його початком ХІХ ст.. хоча він на добрі років сто молодший. "Словник географічний Королівства Польського" за 1893 р. каплички не згадує - отже, тоді її ще не було.

А ще з цікавого у селі:

- остов велетенського млина, давно не діючого;