П'ятничани
В дитинстві я любила гратися в пам'ятки, перетворюючи рідний підвал на замок, а баню - на храм. Так і тут: давайте пограємось, що в П'ятничанах на Збручі в нас є палац і дерев'яна церква.

Коротше, це десь тут

- Так а в П'ятничанах є дерев'яна церква, це зовсім поруч, - сказав водій попутки, якою я добиралася зі Скали у Кам'янець травневим надвечір'ям. - Дерев'яна, а дах під шифером.

Теж здивував, шифером. Я бачила церкви в блясі і в ондуліні, витерплю і дерев'яну святиню в шифері. Плюс - зовсім, розумієте, зовсім невідомий храм. Ну а раптом там відкриття?

Водій був з когорти найкорисніших: рейсові автобуси в наших провінціях ходять нечасто, а от хліб, морозиво та напої в сільські крамнички експедитори доставляють щодня. Половина моїх автостопних тачок - саме отакі перевізники харчів. Перша користь - вони є, і вони беруть попутників. Друга - вони їздять зі своїми буханками тут щодня, вони знають всі навколишні села. Розвідка в одному букеті з транспортом. Супер.

В даному конкретному випадку я з'ясовувала, проїжджаючи через Гуків, чи справді в сусідній Мар'янівці є дерев'яний храм: десь зустрічала в статтях згадку, але скільки там тої Мар'янівки, з гуківської зупинки вся як на долоні - і ніякої тобі церкви. Так от, водій сказав: В Мар'янівці - нема. В П'ятничанах - є.

Я запам'ятала і за кілька місяців, 9 серпня 2009 року, пішла ту церкву шукати. Біля діючої (!!!) ферми мене ледь не переїхав мужичок з вогняною шевелюрою. Йому було десь під сорок, він їхав на велосипеді, причому заклавши ноги на руль і не тримаючись за нього руками. Я крикнула артисту в обличчя: "А де у вас тут дерев'яна церква?". Він, проїхавши мене і швидко віддаляючись (рельєф сприяв), крикнув у відповідь: "Є така, за поворотом" - і вже був від мене в 200 метрах. Поворотів попереду було принаймні кілька. Куди?

Рудий таки чекав на мене внизу, обнімаючи залізного товариша. "Туди (кивнув праворуч)". Ага, дякую. З півкілометри - і... І...

Ну самі бачите.

Ні, експедитор сказав правду: в П'ятничанах є церква з дерева і під шифером.

Ні, я не можу це далі коментувати. Фото ж є. Хоча справжня церква тут теж була - документи фіксують її під 1668 р. Згоріла вона в 1774 р, а в 1863 р. в селі звели новий храм. Не той, що на фото. Не той. Того нема давно.

Проте тут є щось інше, чого немає майже ніде: справжня ферма з коровами!
Але якщо я йшла сюди за церквою - от вам церква.