Кутківці
Костел в Кутківцях. Серпень-2008.

Карта

Тут дуже мальовнича природа: село лежить між пагорбами Товтр-Медоборів, між ними в'ється річка Жванчик.

До траси з Кам'янця на Сатанів тут кілометри 2-3. Гори-Медобори - по обидва боки, але гора ліворуч вкрита дивними цегляними спорудами-трубами. Це не просто гора - і це не просто труби. Саме на цьому узвишші стояв колись давньоруський укріплений град, бо узвишшя царювало над іншими пагорбами. Зараз і не скажеш: від граду нема й сліду вже після татаро-монголів (в легендах - Шолудивого Буняка), а от вапно тут було подовше за вузкоглазих кочівників. І його десь аж ніяк не пізніше ХІХ століття на горі Замчисько почали добувати. Інтенсивно. Забудували всю гору вапнятрками - і маємо результат: найвища колись Замкова гора зараз вполовину менша за сусідні вершини, а вапнярки, нікому не потрібні, покинуті, потроху розвалюються. От так.

Саме з укріпленнями на Замчиську пов'язана й назва села: після розорення села Шолудивим Буняком начебто місцеві жителі вирішили не відновлювати град на горі, а поселитися внизу, "в кутку". Ще століття тому на вершині можна було побачити залишки валів, а зараз вже не побачиш навіть вершини.

Перша згадка про село відноситься до 1493 р. (тоді це була королівщина), хоча селилися тут ще в епоху бронзи. Археологи також виявили залишки стоянки трипільців. Хитра італійка Бона Сфорца ще в 1537 р. обміняла Кутківці і Гусятин на Маньківці (зараз Вінниччина), так село перейшло у власність родини Сверчів. Ще одним власником в XVI ст. був якийсь Дітріх - зі Сверчами був сусідом. Потім в господарях Кутківців ходили Калиновські, Черлинські, Потоцькі, Ковальковські, Кицькі та Кучальські. В ХІХ ст. маєток за борги було виставлено на продаж, дістався він поміщику Олександру Виноградському, майбутньому видатному диригенту. Залишки його маєтку зараз є сільським аграрним технікумом.

В центрі села - cкромний костел св. Хреста (1786-1789). Фундатором храму був красноставський староста Август Кицький. Гроші давали й католики околиці, і місцевий поміщик Варжевський.

В костелі було колись три вівтарі, головний вівтар був прикрашений скульптурами (1849 р.). Сюди приходили на службу католики з 12 сусідніх сіл, і саме в Кутківцях, неподалік від костелу, був католицький цвинтар. Він і зараз є, з понівечиними старими гробівцями за мурованою огорожею, от тільки в серпні там не поблукаєш: все заросло кропивою та кущами.

Біля храму колись розташовувалась католицька плебанія. Храм закрили в 1932 р. Те, що споруда взагалі не була зруйнована - заслуга тодішнього голови колгоспу. Хороша був людина: в часи Голодомору, наперекір вказівкам від влади, він влаштовував роздачу їжі селянам. За що й поплатився таборами. Теперішній сільський "мер" - онук колишнього голови. Династія :о).

В 1932-1957 рр. в святині розташовувалися сільський БК і бібліотека. (В часи Другої світової - склад сільгосппродукції і міндобрив). В 1957 р. костел горів - вціліли лише стіни. Відновили споруду вже за два роки. Пізніше тут розміщалася контора Кутківців. З 1990 р. храм віддали римо-католикам села. З старих часів залишилася лише скульптура Мадонни, яка зберігалася в костелі в Городку і була повернута в Кутківці.

Значно далі від центру, вже на околиці - скромна П'ятничанська церква єпархіальної архітектури (1873).

У 80-х роках в приміщенні костелу сталася пожежа, після цього його було реставровано. В 1999 році костел було передано парафіянам.

Кавалер Хреста Вікторії: "семерых побивахом".

Та не костелом і не церквою мають прославитися Кутківці. Біля скромної автобусної зупинки неподалік костелу - пам'ятник Пилипу Коновалу (15.09.1888 - 3.06.1959), єдиному українцю - кавалеру найпочеснішої англійської нагороди Хреста Вікторії. Коновал навіть з 1953 р. вважається покровителем Відділення 360 (Відділення Коновала) Королівського Канадського Легіону в Торонто - щось на кшталт святого від кулемету. Щоправда, життя своє доживав Пилип не в рідних Кутківцях, а в канадському Квебеці, але ж народився саме тут - і тут мешкав до 1913 р., аж поки не відправився на заробітки, залишивши в селі дружину та дочку. А далі була війна. Коновал записався волонтером в 77 піхотний полк. Дружина й дочка пізніше згинуть в сталінських таборах.

28-річний капрал 47 Батальону полку Британської Колумбії Канадських Експедиційних Сил проявив себе справжнім героєм під час битви за висоту 70 в Ленсі (Франція, 22-24 серпня 1917 р.). Він сміливо командував відділенням під час наступу і зачистки бліндажів і кулеметних гнізд. Спочатку Пилип накинувся на ворожий дот з кулеметом (!), перебив залогу і забрав кулемет собі. Бравий українець власноруч заколов в рукопашному бою трьох ворогів (ой жах), а потім ще й напав один на сімох - і тих сімох ТЕЖ вбив. І знову кидався на доти і ворогів. І знову убивав... Пилип Коновал власноруч знищив не менше 16 чоловік в ті дні. Сам теж був поранений.

Орден і звання капрала сміливцю вручив особисто король Георг V. Крім Хреста Вікторії, українець мав ще Британську воєнну медаль, медаль Перемоги, коронаційні медалі Георга VI і Єлизавети ІІ, Георгіївський хрест 4-го ступеня (в Канаді Коновала помилково вважали росіянином: до австро-угорського Збруча від Кутківців якихось кілометрів 10-13).

П.Коновалу відкрито меморіальні дошки в Оттаві, Торонто, Нью-Вестмінстері, Ленсі, в меморіальному парку "Село Україна " (Манітоба). Пам'ятник в Ктківцях встановили в червні 2000 р.

Хрест Коновала в 1969 р вимкупив Канадський Музей Війни, але орден вкрали в 1970-х рр. Віднайшли орден в 2004 р. на аукціонних торгах у Лондоні.

Після війни герой працював... прибиральником в Нижній палаті канадського парламенту.

Останній власник села С. Виноградський.