Мар'янівка
Скромна-прескромна дерев'яна церква в Мар'янівці, 15 береня 2014 р.
Скромна-прескромна дерев'яна церква в Мар'янівці, 15 береня 2014 р. Чемеровеччина

Близько 600 жителів. Відома з XVIII ст.

Мар'янівок в Україні десятки, на Хмельниччині - три. Ця з обласних найпівденніша, з її автобусної зупинки видно панораму Скали-Подільської, хоча і зовсім вона не на Збручі - до ментального кордону України десь з кілометра два-три. Дві версти - це ж десь стільки? Зупинка, до речі, з тих, ендемічних: мозаїчна дівчина, коромисло, відра, подолянчик з сопілкою. Лущиться, опадає, але ще поки є.

UPD: Зупинку авторства Івана Кляпетури знесли. В 2020 році її вже немає :(. Дуже шкода. Так і йде мистецтво з України: українцям воно не тра.

Польська карта 1930 р. підказує, де саме знаходився у Мар'янівці скромний панський двір - от якраз там, де лущене коромисло і подолянчик, на підвищенні з панорамним видом на Австро-Угорщину, а потім і Польщу. Мар'янівка, як і сусідній Гуків, належали Дверницьким. Палацик (одноповерховий переважно, але з гарною терасою з різьбленими перилами) оточував густий парк. На сайті родини Дверницьких можна переглянути атмосферні, ностальгічні фотографії побуту родини: хлопчаки граються, родина вечеряє, а ось хлопці і їхня няня з тенісними ракетками... Села за родинними фотографіями майже не видно: десь здалеку видніється солом'яна стріха хатини, поки камера фокусується на візнику Яну Грабовецькому і його баских конях.

Дворик був не зі старих - ні, не пам'ятав він, напевно, Маріанни Стрижалківської, поміщиці, іменем котрої назвали село. Забагато було у села власників: коли цю частинку Поділля у 1793 р. віддали Російській імперії, Мар'янівка спочатку стала казеним поселенням, а потім була віддана графині Літта, племінниці фаворита Катерини ІІ Г.Потьомкіна. Далі селом володів Станіслав Яшовський, в 1840 р. Мар'янівку купив Садовський, а вже потім настала черга й Дверницьких.

Наприкінці ХІХ ст. Мар'янівка була більшою, з населенням приблизно в тисячу людей. Більшість були православними, католиків і іудеїв нараховувалося кілька родин.

Місцева церква Різдва Богородиці зведена у стилі "сарай". З праць Юхима Сіцинського відомо, що храм у Мар'янівці було закладено 24 липня 1787 р. деканом Гаврилом Корнійовичом, будівництво тривало до 1790 р., освячено 3 листопада 1790 р. В 1878 р. його ремонтували, тоді ж з'явилася дзвіниця. Чи існуючий зараз храм - саме той, з кінця XVIII ст., складно сказати. Думаю, що все-таки це вже його наступник: ну нічого тут було три роки будувати, дуже скромно все. Так, якісь овертони не просто синодального стилю, а спрощеного синодального стилю. Ось це - церква не з Мар'янівки, а з Баговиці (обережно, на сайті чомусь музика).

З 1878 р. у селі в невеликому дерев'яному приміщенні діяла церковно-приходська школа. І більше я не знаю, що про Мар'янівку сказати.

Тут був двір
Стара карта Мар'янівки