Новоселиця
Novoselytsia. Nowosielica. Всі принади Новоселиці: неоготичний палац Гіжицьких (1820-ті) і безмежні ставки на Ікві. 8 квітня 2017 р.
Палац в Новоселиці у часи свого розквіту. Фото до 1914 р. З V тому "Дій резиденцій на давніх кресах Речі Посполитої" Романа Афтаназі.
Знайдіть стільки відмінностей, на скільки вистачить вашої терплячки. Палац у Новоселиці, 8 квітня 2017 р.
Палац у Новоселиці, 8 квітня 2017 р.

Менш як 500 мешканців.

Карта

Я чекала іншого. Розчаровуватись не любить ніхто. Прогноз обіцяв погоду з драматично-прекрасним рваним небом - було похмуро, а вітер взагалі зірвався з цепу. Уява малювала доглянутий, вилизаний палацик, котрий слугує сільською школою. Уява чомусь розперезалася і малювала Новоселицю гарним, великим, квітучим селом.

Все було трохи не так інтенсивно, як хотілося і мріялося - ну, крім вітру, цей перевиконав всі плани. Але я так давно мріяла про палац у Новоселиці, що хай вже буде як є - з темним небом, з селом-бідосею, з обшарпаним фасадом. Ми  ж їздимо не так за теперішнім, як за привидами минулого. Привиди не заморочують собі голову формальностями.

Новоселиця - безперечна вже Волинь. Лежить на Ікві (я думала, тій самій, що і Кременець - але ні, серед річок теж бувають тезки). Пласка як млинець. І озерна, озерна: всі ці заклопотані чайки, всі ці береги, що заросли очеретом, весь цей простір навколо - це вже точно не Поділля. Вся дорога до Новоселиці від хмельницької траси - це дорога від витоків Ікви, де вона маленька як струмок, і до шаленства гребель і ставків, де вона з неба здається могутньою рікою. Дорога сюди... Ну ви самі знаєте, які у нас дороги між селами.

Новоселицею хто лише не володів. Першими задокументованими були князі Острозькі. На початку XVII ст. Новоселиця і сусідні Сковорідки (так, Сковорідки) вже фігурують поруч з прізвищем Гіжицьких гербу Годзава. Роман Афтаназі у V томі "Дій резиденцій на давніх кресах..." пише так:

"Під їхнім порядкуванням Новоселиця залишалася так довго, що в кінці кінців в них зародилося переконання, наче це село було їхньою родинною власністю. Через це виник судовий процес між Гіжицькими та спадкоємцями Острозьких - Сангушками, який закінчився у листопаді 1725 р. висновком. що безперечними власниками маєтностей є все-таки Сангушки, Гіжицькі ж лише орендарями".

Круто, ага? Сто років мати собі село, а потім з'ясувати, що воно не твоє. :о)

Чи все ж твоє? 4 грудня того ж таки 1725 р. князь Павел Кароль Сангушко надав Сковорідки, Круглик та Новоселицю вишгородському каштеляну Бартоломею Гіжицькому. Тепер вже у власність, а не в оренду.

З неба на палац дивитися цікавіше
Палац Гіжицьких у Новоселиці. Зараз тут ліцей.

Невдовзі Гіжицький придбав у князя Ієроніма Теодора Любомирського ще Краснопіль, Молочки (обидва села зараз в Житомирській області) і невідому сучасним картам Тетеринівку - і став сам собі пан і на всю Волинь знатний шляхтич та землевласник. Ці села теж здавна були в Гіжицьких в оренді.

Новоселицею Гіжицькі володіли аж до початку ХХ ст. - у 1910 р. Юзеф Гіжицький продав маєток графам Потоцьким з Антонін. Російський цар Микола ІІ дав Юзефу Потоцькому дозвіл - і у 1912 р. він утворив з новоселицького та пищовського (?) ключів ординацію для свого молодшого сина Юзефа Альфреда (1895-1968). І столицею ординації була Новоселиця.

Палац в столиці вже був. Його звів у стилі англійської неоготики близько 1820 року онук Бартоломея Гіжицького Людвік (1785-1834), одружений з Михайлиною Собанською. Поруч з палацем стояв масивний флігель, теж неоготичний. І до цього часу стоїть. Споруди поєднувалися коридором.

Здається, Людвік Гіжицький був трохи заклопотаним питанням безпеки. До палацу і флігелю вело всього четверо дверей, і кожні двері мали за собою ще одні двері, залізні, з засувами.

Неоготика в першій третині ХІХ ст. була гостромодним трендом. Новоселиця була тут пророком нового архітектурного тренду - ЧернятинНове Поріччя чи Кривчик з'являться пізніше. Піонери-модники часто бувають трохи незграбними і невпевненими у власній стилістичній правоті - так і Новоселиця. Тут ще немає тієї ажурної легкості, яка так подобається туристам у неоготиці. Тут все ще трішечки суворо - так, ніби будували не палац, а напів-замок. Ну або ПТУ сільськогосподарського профілю. :о) Враження, що генетична пам'ять навіть на початку ХІХ ст. заставляла шляхтичів зводити щось фортецеподібне - мало що, а раптом знову волохи/татари/турки? Так на Буковині і через декади після турецького панування за інерцієї створювали супер-скромні церкви хатнього типу. Так звично. Так діди-прадіди будували. Вони ж наче не дурні були...

Місце пан Гіжицький під палац вибрав правильне - будівлю помітно за кілька кілометрів до села. З боку Ікви вона має три поверхи. З головного фасаду - два. Вікна обох фасадів були готичні-преготичні, гарно декоровані. До нашого часу декор зберігся лише частково. Легкий та ошатний портик головного входу з'явився лише наприкінці ХІХ ст. - на акварелях Наполеона Орди його ще немає, там якийсь незрозумілий маленький тамбур. Над головним входом була ще залізна таблиця з ліліями та довжелезним написом. Там розповідалося про мужні вчинки лицаря з Годзова, предка роду Гіжицьких, котрий побував у багатьох битвах, де сміливо боровся з ворогами батьківщини - і отримав за це у нагороду багато земель та сіл.

"Te dwe lelije by piękne woniały,

a w pamięci potomnych chwałe utwierzały" - так апеляцією до родинного гербу закінчувався напис.

Про інтер'єри палацу відомо не багато - і то переважно зі спогадів письменниці Зофії Коссак-Щуцької (1889-1968), яка мешкала у селі. Репрезентативні приміщення першого поверху були декоровані ліпниною та оббиті стильною тканиною. Урбанський згадує дубові панелі в анфіладі кімнат. Фриз в одній з кімнат мав орнамент з путті, листя аканту та зображеннями тварин. Ймовірно, фриз та стелю у цій залі робили ті ж самі майстри, котрі займалися декорацією іншого палацу Гіжицьких - в Молочках.

Парк (300 моргів! Ок, 200 га!) навколо палацу вважався одним з найгарніших на Волині. Ще Гіжицькі пам'ятали прегарну сосну та велику модрину напроти головного входу до садиби. Вже тоді цим деревам було по сто років. Зараз вже, певно, є всі 200. І таки правда: сосна ця - чи не найгарніша з усіх сосен, яких бажила у житті. Від палацу до ставу бігли тінисті стежки серед грабового гаю. Подалі від палацу стояла оранжерея, де вирощували цитрусові, лавр, камелії та інші старосвітські ботанічні радощі. Там навіть пальма росла. За місцевими легендами, коли в маєтку графині Ржевуської у Григорівці приймали російського царя Олександра І, графиня їздила до Гіжицьких позичати пальму

За оранжереєю тягнулися сад та город - аж до села. На паркових галявинах паслися арабські коні.

Поки Новоселиця належала Гіжицьким, у палаці постійно мешкали. Як тільки господарями стали Потоцькі, почався тихий занепад. За маєтком дбайливо піклувалися, його кімнати були наповнені цінними гарними меблями (велетенський креденс з Гданська, стильні секретери) - але життя почало зникати з цих стін, як зникає повітря з кульки, в якій з'явилася дірочка. Остаточно добила інтер'єри Перша світова війна. Стіни ж встояли - і стоять дотепер. З 1973 р. палац - частина Новоселицького ПТУ  № 11, створеного на базі ветеринарного технікуму. Зараз це професійний аграрний ліцей. Готує машиністів крана, плодоовочівників, операторів з ветеринарного оброблення тварин. На сайті ліцею є навіть колажі. Що, теж налякалися? :о)

Саме село здалося дуже бідним: дорогі погані, церква (колись, здається, дерев'яна) замучена ремонтами. Є щось подібне до місцевої специфіки, шкодую, що не сфотографувала: бачила кілька колодязів, розписаних орнаментами, квітами, тваринками якимись. Мило і симпатично.

Петля Ікви і палац
Петля Ікви і палац Гіжицьких у Новоселиці