Великий Березний
Великий Березний. Центр міста.
Великий Березний. Стара поштівка.
Великий Березний. Nagyberezna

Райцентр, селище міського типу (6 655 жителів) на заході Закарпаття, в 35 км від Ужгорода. Да-а-алеко не туристичний центр, але транзитом через Великий Березний прямує багато хто - тому хоча б хвилини уваги селище варте.

Відомий Великий Березний з 1427 р. (за іншими даними, з 1409 року). Головна селищна вертикаль - мурована греко-католицька церква (1792), яка первісно була зведена з дерева. Храм в типових для Закарпаття злегка-готичних формах було реконструйовано 1902 року на кошти великоберезнянців, які емігрували до Сполучених Штатів. Споруду не закривали, в радянський час вона функціонувала як православна церква. Що ще є з умовних цікавинок? А от що: муровані римо-католицький костел і синагога (в 1943 році вона була закрита, пізніше перетворена на склад. Не діє і зараз - бо немає іудейської громади).

З 1894 р. через Великий Березний пройшла залізниця.

Храм до і після ремонту.
Храм в Великому Березному
Великий Березний. Velykyj Bereznyj (Velký Berezný, Nagyberezna, Veľká Berezna) je město (oficiálně sídlo městského typu) v ukrajinské Zakarpatské oblasti, na řece Uh, těsně u hranic se Slovenskem.
Миколаївський монастир
Миколаївський монастир. На звороті листівки напис: "Foto J. Solc. Veľká Berezna"
Василіанський монастир і церква в Костриній
Ще старі листівки
Великий Березний Wielkie Berezne
Welykyj Beresnyj (Veľký Berezný, Nagyberezna) ist eine Siedlung städtischen Typs im Westen der Ukraine
Такою була синагога
Такою була синагога в Великому Березному