Михальча
Садибний будинок Нікуліци (1900) у Михальчі назвати палацем язик не повернеться

Координати:  48°15′05″ пн. ш. 25°51′03″ сх. д.

Понад 2,2 тис. жителів. Добиратися можна будь-яким автобусом в напрямку Сторожинця, а ще краще - пазиками "Чернівці - Спаська".

Карта

Від перехрестя з трасою до пагорба з колишнім маєтком - не більше кілометра. Пагорб видно здалеку - примітна штука, не проминете, ще й чимала школа у його підніжжя.  Хоча рішуче незрозуміло, навіщо вам не проминати пагорб: маєток у Михальчі - він більше для галочки, ніж для естетики та пізнання краси Батьківщини. Скромний він, ну дуже, ще й в сірій шубі. Лише вежечка-"капуцин" та грубий руст низу будинку натякають, що колись все так не було. А було по іншому.

Змушена просто переповісти те, що місцевий інтелігент, шахіст і краєзнавець Омелян Тушинський розказував чернівецькій газеті "Від і до": Нікуліца, власник Михальчі (яка вже й тоді була чималою), звів собі тут літню резиденцію. Після Другої світової у маєтку спочатку розмістили школу, зробили кілька прибудов. Другий поверх надбудували орієнтовно у 1961 р. - тоді ж знесли господарські приміщення у дворі. Пізніше у садибі оселилася лікарня та притулок для старих. Зараз споруда ледь помітна - залишки парку розрослися, здичавіли, закривають будівлю від дороги.

А загалом - село з багатою історією. 12 пам'яток археології - а їх всього 14 на всю Сторожинеччину! Тут вам і Трипільська культура, і Лука-Райковецька, і культура карпатських курганів. Ну і городище на Цецино, пра-батьківщина Чернівців - це теж тут.

Садиба Нікуліци зараз працює лікарнею
Михальча. Садиба Нікуліци зараз працює лікарнею