Білявинці
Дерев'яна каркасна дзвіниця в Білявинцях. 8 жовтня 2009 р.
Дерев'яна каркасна дзвіниця в Білявинцях.

Якщо добираєтесь в Зарваницю з боку Бучача - село буде по дорозі, відразу після Старих Петликівців. До райцентру звідси якихось 15 км.

Село старовинне (відоме з XV ст., правда, тоді воно містилося трошки далі на схід - переселення білявинських народів сталося в XVIІ ст.,і  спричинили його напади турків), горбисте, невелике (трохи більше за 600 жителів), в Стрипу заглядають нова мурована греко-католицька церква і ЗОШ І ступеню (молодші класи). З громадським транспортом напряг (раз на день ходить автобус Бучач-Тернопіль, потім він же повертається в зворотньому напрямку, ну ще є зовсім вже місцевий транспорт на кшталт Бучач-Киданів, оце й все. Так що якщо раптом хочете потрапити на батьківщину великої оперної співачки Соломії Крушельницької (а вона народилась 23 вересня 1872 р. саме в Білявинцях) - розраховуйте на власні сили. Навіть діє аматорський музей на честь співачки - але джерела то пишуть про клуб, то про початкову школу, коротше, невідомо де той музей.

Дивна доля маленької Соломії: в Білявинцях народилася, а за кілька років її батька-священика Амвросія Крушельницького перевели в село Біла під Тернополем... Шкода, що в селі не збереглася рідна хата оперної зірки.

Прозоріша за води Стрипи етимологія походження назви Білявинці виявляється не такою й простою: білий колір тут, кажуть, ні до чого, а до чого - ліси, що колись вінцем оточували село. Зараз від тих лісів лишилися лише назви полів: "Кадуб", "Під Дубиною", "Під Березиною".

Стара польська карта обіцяє на початку Білявинців костел, та його немає. Проте є дві мурованих церкви, біля старішої, Троїцької (1909 р., зараз належить УПЦ КП) - симпатична каркасна дзвіниця з дерева. Начебто з середини XVIII ст.

Сама церква була закладена в 1907 р., а за два роки була вже зведена. 8 червня 2009 р. село святкувало століття свого храму. Було освяено новий дзвін.

І свіжіший кадр:

Липень-2018. Дзвіниця в Білявинцях непогано почувається.