Помірці
Дерев'яна церква в Помірцях, 20 листопада 2009 р.

Широта 49.00, довгота 25.44.

Трошки більше за півтисячі жителів, півдороги від Бучацького замку до замку в Язлівці. Краєзнавця село може зацікавити дерев'яною (справді, поки що переважно дерев'яною) одноверхою Троїцькою церквою з 1898 р. в типових для Поділля формах. Ледь закінчаться Ріпинці і почнуться Помірці, десь серед сільських хат з'явиться на секунду-другу силует церквиці, а потім зникне, і хоч як вдивляйся в автобусне вікно - вже храм не побачиш. Автобус зупиниться майже на краю села. Далі буде цвинтар і дорога на Заліщики (не ті, що райцентр, а на його тезку в Бучацькому районі), тож доведеться повертати назад, до роздоріжжя, на якому під ковпаком на чотирьох псевдокласичних колонах дещо ніяково похнюпилася штампована статуя Богородиці. Звідти, з перехрестя до церкви біжить вуличка вниз. Йти зовсім недовго.

"Диво" на блясі.
"Диво" на блясі.

В нову церковну огорожу вписався давній кам'яний хрест, фронтон над входом до храму розписаний яскраво і чітко, сама ж церква наче не визначилась, хочеться їй бути блакитною, як сестри-волинянки, чи жовтою, як багато з подільських церквів.

Далі прохання супер-релігійних не читати, добре?:) Я відступлю.

Отже, вхід до храму прикрашають дві намальовані на стіні ікони. Під лівою я побачила іржавий шмат бляхи (бляха і дерев'яна церква - пара-нерозлийвода в Україні). На блясі був рушник, під бляхою - напівзів'ялі букетики в різнокольорових вазах. Ну, мало що там, може, миші дірку прогризли в стіні, от і заставили бляхою?

Ох, якби ж то миші... То не миші, то, народ, ДИВО. І сталося це ДИВО 21 вересня 2009 року на обійсті місцевих мешканців Оксани та Івана Соколовських. Це є з'ява Мадонни з немовлям.

При певному бажанні в іржі й справді можна вгледіти абрис фігури з витягнутою по-модільянівські шиєю і викривленою, видовженою головою - знаєте, як в мунківському "Криці". Ну ось ці розводи і є дивом, ага. Кілька днів все село приходило на подвір'я Соколовських на служби, аж поки 25 вересня 2009 р. "диво" не перенесли до церкви (як ми знаємо, подібні "дива" нове місце як правило не люблять і тікають на старі. Це "диво" виявилося слухняним. Може, тому, що його аж ЧОТИРИ священики переносило?). Зараз от село чекає на висновки експертизи у Києві, а лічені атеїсти задаються питанням, чому на блясі, Мадонно? Чому на іржавій блясі?..

Гондурас, Колумбія і Нікарагуа - ось наші стратегічні партнери на найближчі роки. Рівень розвитку в наших країн однаковий, рівень язичницького, примітивного вірування - такий самий грандіозний. І що з цим робити - незрозуміло. Скоро й в нас, як в Польщі, будуть засідання Ради розпускати, аби депутати пішли у засуху про дощ помолилися. Тьху :о(

Сказати про Помірці мені більше нічого - хіба от те, що відоме воно з XVII століття.

Без "По" міри більше. Чи миру?