Попельники
11 вересня 2009 року.
Воскресенська церква в селі Попельники

Біля 1,4 тис. жителів

Попельники часом на картах називаються по-старому: ПопІльники, але суть та сама. Село на Черемоші, півтори тисячі мешканців. На цвинтарі - дерев'яна (колись) Михайлівська (часом помилково зустрічається Воскресенська) і дуже умовно п'ятикупольна церква гуцульського типу (1837-1842), майже ідентична з сусідками з Тучапів, Княжого чи Рожнева. Належить місцевій православній громаді Київського патріархату. Діяла навіть в радянський час. Як і сусідки, храм вдягнений в бляху майже повністю. Невеличкій каркасній дзвіниці щастило трохи довше: там під бляхою досить довго були лише піддашшя та дах. Та в 2014 р. я побачила, що і цей бастіон нормальності і хорошого смаку був розгромлений кольоровою бляхою. Всіх покутян, котрі сподіваються на рай після смерті, чекатимуть крила з бляхи. Втримаються на небесах - ок, а ні - туди вам і дорога з вашим великим коханням до жерсті.

Колись дерев'яна Михайлівська церква (1837) у Попільниках. Жовтень-2014
Колись дерев'яна Михайлівська церква (1837) у Попільниках.