Тростянець
Хороше місце, поганий матеріал. Вознесенська церква у Тростянці сяє бляхою. Як і 90 % інших гуцулсььких храмів, на жаль.
Вознесенська церква у Тростянці сяє бляхою. Як і 90 % інших гуцулсььких храмів, на жаль.
Ось так вони і народжуються. В Тростянці Карпати ще зовсім номінальні, низенькі, мальовничі.

Більше 1 тис. жителів.

Тростянців на Україні безліч - від Львіщини до Сумщини. В цьому на Снятинщині обабіч дороги на Рожнів стоїть дерев'яна в анамнезі Вознесенська церква (1895) гуцульського типу. Пам'ятка архітектури місцевого значення, віддана сільській громаді греко-католиків. Мила, гарненька як грибочок, але бляшана - як і більшість храмів Прикарпаття, котрі скоро помиратимуть десятками через глупство і неосвіченість народу.

Церква у селі була і до 1895 р., звичайно. В документах є згадки про місцевий храм від 1680 р. Згадується дерев'яна святиня у Тростянці і у XVIII ст. Доведуть тією жерстю, що в середині ХХІ ст. документам про дерев'яний храм у Тростянці згадати буде нічого.