Підлісне
Церква Івана Богослова (1884) у Підлісному. 22.08.2020

Понад 1 тис. мешканців

Місце, де закінчуються дороги. Далі вже Франківщина, котра у цьому напрямку виглядає як цивілізаційний тупик. Але до самого Підлісного, а.к.а Дрищева, доїхати все ще цілком можна. Навіщо? Так побачити не скапарену оновленнями дерев'яну церкву Івана Богослова (чи то 1872, чи 1884 рр.). Вона на горбочку напроти садочка, гарне місце. Блясі на її маківці вже друга сотня років, але тут такі приємні заломи на даху, що йой, най буде. Візьмуться ремонтувати - цей ніжний натяк чи то на модерн, чи то на бароко ж точно зникне (згадайте нещасне Сможе). Збереглося широке опасання на стовпах по периметру: аби було де перечекати зливу чи спеку.

Всередині побувати не довелося - тому лише переповідаю факти: у 1905 р. в інтер'єрах храму був помальований іконостас. Орієнтація храму нетипова: не на схід, а на північ.

Дерев'яна сусідка - двоярусна дзвіниця (вона на захід від церкви) теж досить симпатична - й чомусь зелена.

Біля храму - залізний хрест в пам'ять про звільнення Австрії від кріпацтва у 1848 р.

Мені підказали, що міні-нано-костелик - колишня неоготична цвинтарна каплиця родини Щуровських, зведена до 1900 р. і відновлена у 1927-му.

Не плутати з ще одним екс-Дрищевим - Надрічним.

З Підлісного 21 км до Підгайців, 20 до Бурщтина, а поруч - цікаві Високе та Маркова. Хороший маршрут. Пасторальний, спокійний.

Скромна зупинка
Скромна зупинка у Підлісному