Калагарівка: дещо про брами і красу.
З-за Збруча, з Сатанова, Калагарівка виглядає звичним тернопільським селом. Не вірте: воно не звичне.
15 липня 2009 р.
Всі творіння анонімного Майстра Троянд схожі, але всі - унікальні.

Художника Франса Снейдерса (1579-1657) називають "Рубенсом натюрмортів" або "майстром троянд". Більшість натюрмортів, які ми бачимо на полотнах великого і могутнього Пітера-Пауля насправді робота Ф. Снейдерса. Обидва фламандських генія плідно співробітничали протягом довгих років... Ой, в нас тут не лекція з історії живопису, а розповідь про галицьке село? Нічого-нічого. Зараз зрозумієте.

Близько 600 жителів

Трохи менше за 700 жителів, до райцентру 56 км, до обласного центру - 63 км, проте до Сатанова - кількасот метрів: лише й треба, що Збруч перейти. Архітектурними пам'ятками Калагарівка небагата: мурований храм з 1930 р. - і все.

Проте Калагарівка має власний бренд: свого Майстра Троянд. Місцевий художник-аматор Володимир Шиманський розписав десятки брам у рідному селі: кожна з брам своєрідна, але на кожній - пишні червоні букети. Фото тут - неповний каталог робіт Майстра з центральної вулиці Калагарівки (принаймні дві брами я не зазнімкувала, тому що поруч були господарі, не хотілося викликати зайві питання). А є ж ще й бічні вулиці... Рука майстра була помічена й на одній з брам сусідньої Волиці. Ну хіба не це і є ознакою власного стилю: коли твій почерк впізнають, коли твої роботи чітко атрибутують? Калагарівський Майстер Троянд свій почерк випрацював. Безсумнівно.

Як повідомили в сільраді Калагарівки, пан Володимир викладає в місцевій школі фізкультуру, але з дитинства любить малювати - і в нього це, як всі вважають, непогано виходить. Він розписує не лише брами, а й малює картини і ікони.

Чим незвичне село Надрічне - а теж брамами. Їх ще більше, і вони зовсім інші :о).

UPD-2014: чи то майстер Шиманський пішов на пенсію від розписування брам, чи просто мода змінилася, але цієї весни на всю Калагарівку було аж три брами в трояндах. І ще кілька у сусідніх поселеннях. Шкода.

UPD-2023: Від брам майстра Шиманського вже нічого не лишилося. Всі перефарбовані або замінені. Так чомусь шкода :(

Була в Калагарівці церква. Колись

Дерев'яний храм в Калагарівці походив з 1784 року. Не зберігся.