Жабинці
Костел у Жабинцях в 1999 і 2014 рр. Żabińce

Костел у Жабинцях в 1999 і 2014 рр. Смерть вже поруч.

Координати: 49°02′40″ пн. ш.25°58′40″ сх. д.

Понад 500 жителів

Карта

Невелике і древнє село на Нічлаві, недалеко від Пробіжної. Дорога туди ду-уже паршива. Поруч з селом помирає неоготичний костел Різдва Діви Марії, зведений у 1860-1862 рр. Розою та Леонардом з Очосальських Городиськими. За костелом є могила фундаторів храму з кам'яним хрестом з написом “Horodysci I Oczosalsci 1926”. Відомо, що родина Хородиських (або Городиських) володіла в ХІХ ст. розташованими недалеко звідси Колиндянами. В 1906 р. храм розширили, додавши дві бічні нави, а переосвятив його у 1907 р. львівський архієпископ Юзеф Білчевський. Храм на той час мав три вівтарі. Скульптури (святих Станіслава та Антонія) прикрашали вхід до святині. Бляхою споруду накрили в 1930 р., під час чергового (і останнього) ремонту, ініційованного священиком Юзефом Кучиньським.

Після Другої світової війни костел традиційно перетворили н колгоспний склад. Хоча Андрій Мельничук пише, що храм був довгий час діючим.

В 1999 році на костелі були ще і дах, і сигнатурка, на фасаді біля входу - скульптури святих. Зараз... Погано там все.

На полях Жабинців було відкрито поховання ІІ половини 2 ст. н. е. з кількома ритуальними єгипетськими фігурками “ушебті”. Вчені вважають, що такий екзотичний скарб міг потрапити в Україну з допомогою легіонерів Марка Аврелія, що стояли таборами в цих краях.