Надвірна. Вілла Николайчука
Вілла Николайчуків у Надвірній за адресою Міцкевича, 5. Серпень-2018.
Декор вілли Николайчука у Надвірній

- Я теж весь час біля нього зупиняюсь.

Я здригнулася і озирнулася. Ну звісно ж зупиняється. Він був зовсім юний, не більше 20, і відверто такий... out of the closet. Важко бути таким у невеликому райцентрі. Від гетеросексуальної більшості відрізнявся так само сильно, як цей будинок у стилі зрілої сецесії від своїх архітектурних сусідів.

Я була заплакана (вчергове. Вчергове. Вчергове. До камінг-ауту Міка лишалося трохи більше місяця), але хто то побачить з-за спини. З-за спини видно лише об'єктив, котрий прицілюється - вгору-вниз. вгору-вниз - на маскарон на фасаді. Заплакана і здивована знахідкою. Він просто посміхнувся - і я не відсахнулася.

- Мені дуже подобається цей будинок. Часто на нього дивлюся. Хочеться дізнатися, що всередині.

Мені теж хотілося. Ми делікатно, як вміють тільки вічно налякані інтелігенти, посмикали двері, котрі в цьому тисячолітті, здається, ще не відкривалися. Позаглядали у вікна в білих старомодних фіранках. Глухо.

- Тут живуть? - запитала я.

Він не знав. Він нічого не знав про цю сецесійну віллу на Міцкевича, 5 (на гугл-картах вона одночасно названа "дім з привидами" і "будинок з химерами" - Карта). Але хотів би довідатися. Я теж.

Побідкались стану балкону (завалиться же) і втомленості кам'яних сходів. Я навіщось почала вихваляти сусідній будинок у стилі функціоналізму, він вдячно слухав і схвально кивав: так, функціоналізм - це теж красиво, добре і цікаво.

Але на якому функціональному лаконізмі будуть такі пулькаті очманілі сови, такі гірлянди з шишок, такі меланхолійні маскарони з дракулячими іклами?

Погляди обох весь час поверталися на Міцкевича, 5. Вибач, Міцкевича, 7. Вибач, вся Надвірна - коли почалася нафта, у тебе почалася нарешті якісна архітектура, її тут досить багато. Але цей похмурий особняк все одно інший, неначе завіса часу тут потоншується до напівреальної товщини обтріпаного дощами поліетиленового пакетика - і через неминучі дірки вже помітні абриси чогось давно потойбічного.

Вже майже рік пройшов з 17 серпня 2018 р. Все ще пам'ятаю і сумний маскарон в короні на фасаді (це, напевно, вона, але мені хочеться, щоб це був він - хороша б була паралель з несподіваним супутником), оригінальні вікна, рідний паркан. Тягне на добротну таку пам'ятку архітектури - масштабів не лише маленької Надвірної, а й великої України.

Я не одна намагалася дізнатися про цю зріло-сецесійну асиметричну надвірнянську розкіш у совах та шишках. В ЮТьюбі є відео Лариси Іроденко про віллу. Звідти дізналася ім'я першого власника. Ним був адвокат, поручик УГА, комендант товариства "Луг", голова місцевої "Просвіти" та керівник хору Микола Николайчук (1889-1939). В жовтні 1939 р. його заарештували, подальша доля невідома. Коли 13 квітня 1940 р. родину Николайчука вивезли до Казахстану, особняк було конфісковано.

Процитую "Звід пам'яток Надвірнянського району":

"Цегляний, на бутовому фундаменті, з дерев’яним балковим перекриттям, металевим, ходовим маршем. Всі приміщення згруповані навколо композиційного ядра - сходів. Головний фасад тричастинний, асиметричний, чотиривіконний на першому поверху. У правому крилі в глибокій ніші розташований головний вхід у будинок. Дверний проріз має складну конфігурацію одвірків з криволінійним сандриком на основі двоплечової арки. Роль замкового каменя виконує оберіг дому – коронована маска з демонічними рисами обличчя та іклами. Ретельно опрацьовані риси, контрасні прийоми вирішення пластики волосся і бороди (звивисте і прямовисне), гармонійне обрамлення з кедрових гілок, динамічне переплетення стрічок свідчить про високий професійний рівень скульптора. П’ята арки спирається на імпост у формі символічної капітелі-кошика. Роль ехіна виконує виконує кошик з верхівок бамбука, стебла якого імітують канелюри пілястр, а наповнення кошика – кедрові гілки і шишки. Конструкція сходів демонструє неприховане використання метало каркасу. Два види декору стовпчиків з кедрових гілок і шишок створюють ажурний ряд, метричну повторюваність якого порушує скульптурне зображення сови, що символізує охорону будинку в темряві. Аналогічне зображення сови вміщене у бічній балюстраді тераси. ЇЇ майданчик покрито односкатним дахом , що опирається на металеві консолі, оздоблені кованим декором. Фасадна стіна тераси декорована цеглою блідо-жовтого відтінку. Домінантою в об’ємно-просторовій композиції будинку є центральна частина головного фасаду у формі масивного ризаліту з аттиковим щитом. Будинок має вікна композиційно об’єднані декоративним кронштейном балконної плити у вигляді листяної тканини з товстими прожилками, з’єднаної в пучок маленькою міжвіконною капітеллю хехіном, що втілює в собі ще один оберіг будинку кольоровий маскарон лісового божества з короною на голові, прикрашеною кедровими гілками з шишками. Коване балконне огородження виконано у формі стилізованої комахи з розкритими крилами. Велике балконне вікно і дверний проріз об’єднані трицентровою аркою. Над вікном на його осі в аттиковому щиті вміщено геральдичний мотив у формі орнаментованого картуша с іспанським гербовим щитом та спареними волютами по центру. Півциркульна арка аттика спирається на декоративні капітелі, що нагадують ажурне мереживо, виконане зі стебел, гілок, листя та шишок кедра".

Фасад ще раз
Фасад вілли в Надвірній ще раз