Назавизів
Назавизів. Церква Усікновення Голови Івана Хрестителя (1820). 18 серпня 2018 р.

Понад 1,5 тис. жителів.

Карта

Я церкву в Назавизові вже фотографувала - у 2001 році, давно-давно, коли була худа, в шкірі і з пейджером на поясі. І потім ніяк не могла згадати назву села. Побачила храм з дороги, впізнала, попросила повернутися до нього - ну, привіт, Назавизів, так це був ти. Що ж ти такий, Назавизів, дикуватий? І в блясі, і з листівками при вході про "справу сатани" і "одну з лож масонів" (це про свідків Єгови з такою звірячою серйозністю, ага).

Щоб в це мракобісся не забрудитися, краще тут не затримуватися. Тому скоромовкою: тризрубний храм зведений у 1820 р., підпорядковувався церкві у Надвірній. Стоїть на цвинтарі у центрі села. Зараз в користуванні сільської громади УГКЦ. Поруч ще на початку 2000-х виріс великий мурований храм - тієї ж назви.

Церква має статус пам'ятки національного значення, хоча все цінне, що ще не під бляхою, - це наївне і прекрасне дерев'яне розп'яття під дашком біля церковної хвіртки. І ще маківки на даху цікавої форми - їх навіть бляха не остаточно спотворила.

Дзвіниця не збереглася.

Прекрасне дерев'яне розп'яття